Apenbendes maken Rio onveilig

Nieuws

Apenbendes maken Rio onveilig

Joren Gettemans

20 juli 2011

Straatbendes zijn niets nieuws in Rio de Janeiro, maar nu weten de inwoners toch even niet wat hen overkomt. Bendes kapucijnapen dalen af uit de bossen rond de stad en halen acrobatische toeren uit om huizen en appartementen leeg te roven.

In natuurdocumentaires zien de kapucijnaapjes er bijzonder schattig uit, maar in Rio hebben ze een heel andere reputatie opgebouwd. “Ze breken in, halen het hele huis overhoop en werpen alles stuk op de grond”, zegt een inwoner in een reportage van de lokale zender Jornal Floripa.

De apen klimmen langs telefoondraden, dakranden en regenpijpen. Als een van de bendeleden ergens eten vindt, dan roept hij meteen de andere leden van de bende. In de reportage is te zien hoe de apen brood en een karton melk uit een appartement stelen.

Stadsbos

De apenbendes vertonen veel gelijkenissen met hun menselijke varianten. Net als bij straatbendes gaat het om jonge apen die meer durven dan volwassen dieren. De apen dalen af uit het Tijucapark, het grootste stadsbos ter wereld, maar het probleem is mogelijk door de inwoners zelf gecreëerd, zeggen primatologen.

Veel goedbedoelende inwoners van Rio geven de apen voedsel als fruit en brood, maar daardoor worden de apen geïnteresseerd in de rijkdom buiten het woud. Op momenten dat er weinig aanbod is in het woud, trekken de jonge apen erop uit om meer van die rijkdom te ontdekken.