Arabische soaps weinig flatterend voor vrouwen

Nieuws

Arabische soaps weinig flatterend voor vrouwen

Suad Hamidi

30 juni 2009

De Arabische televisiekanalen wachten op de ramadan, de islamitische vastenperiode, om hun nieuwe soaps te lanceren. Doorgaans hangen die series een negatief beeld op van de vrouw. De ramadan begint dit jaar eind augustus.

Tijdens de ramadan, wanneer islamitische gezinnen van zonsopgang tot zonsondergang de vasten in acht nemen, zijn de talloze entertainmentzenders in de moslimwereld verzekerd van een aandachtig publiek.
“De drama’s die op onze zenders getoond worden tijdens de ramadan, laten misbruikte vrouwen die niet kunnen vechten zien, of slechte vrouwen die niet kunnen leven zonder anderen kapot te maken”, zegt de Bahreinse activist en schrijver Karim Radhi.
Hij roept televisiebedrijven op sterke vrouwenrollen te creëren. De Arabische wereld zit vol van de sterke vrouwen die vechten voor een beter leven voor zichzelf en voor anderen, zegt hij.
“Ik weet dat de productiehuizen het negatieve beeld van vrouwen promoten niet omdat ze tegen vrouwen zijn, maar gewoon omdat dat hun soaps verkoopt”, zegt Rahdi. “Ze kunnen een evenwicht zoeken tussen wat mensen willen en rollen die de vrouw niet stereotiep afschilderen als hebzuchtig, slecht, kunstmatig of zwak.”

Niemand is immuun

De enorm populaire soaps ondermijnen de inspanningen om de positie van de vrouwen te versterken, zowel in de politiek als thuis, vindt Rahdi. “Veel mensen onderschatten de invloed van televisiedrama’s. Ze komen in elke huiskamer binnen. Familieleden van alle leeftijden kijken ernaar, de hele dag lang. Niemand is daar immuun tegen.”
Een studie die de Universiteit van Bahrein in 2006 en 2007 uitvoerde in opdracht van de Hoge Raad voor Vrouwen bevestigt dat. Ze toonde dat televisie en het echte leven niet van elkaar los te koppelen zijn. De onderzoekers adviseerden de productiehuizen om sterke vrouwenrollen te creëren die tot sociale verandering kunnen inspireren en die vrouwen kunnen helpen meer vat te krijgen op hun omgeving.
Het tonen van huiselijk geweld in de soaps kan een gevaarlijke invloed hebben, vooral op kinderen, zegt Lulwa Al Awadhi, algemeen secretaris van de Hoge Raad voor Vrouwen. “Kinderen die zien hoe vrouwen in moederrollen fysiek misbruikt worden door hun echtgenoten zonder dat anderen tussenbeide komen, kunnen opgroeien in de veronderstelling dat het aanvaardbaar is om vrouwen te misbruiken.”

Apathie

“In het begin kunnen die scènes de mensen schrik aanjagen, maar zulke gevoelens veranderen in angst, woede, en uiteindelijk in onverschilligheid en apathie”, zei Mona Al Sawaf, psychologisch consulente in het Koning Fad-ziekenhuis in het Saoedische Jeddah.
De Bahreinse vrouwenrechtenactivist Anisa Al Ruyaee is het daar niet mee eens. De soaps tonen wat vrouwen in de regio’s meemaken, zegt ze. “Waarom zouden we de ogen sluiten voor onze problemen – het geweld tegen vrouwen groeit elke dag. Er is niet verkeerds mee dat op televisie te tonen als drama, het is alleen een weerspiegeling van ons leven.”