Argentijnse economie maakt zich op voor uitstekend jaar

Nieuws

Argentijnse economie maakt zich op voor uitstekend jaar

Argentijnse economie maakt zich op voor uitstekend jaar
Argentijnse economie maakt zich op voor uitstekend jaar

Marcela Valente

07 februari 2013

Na een jaar van bescheiden groei ziet het er voor de Argentijnse economie weer uitstekend uit. Maar analisten blijven kritisch. En de hoge inflatie blijft een probleem.

“Vorig jaar kende de economie een sterke groeivertraging, deels door de zeer moeilijke internationale context, deels door intern onevenwicht”, zegt econome Luciana Díaz Frers, directeur van het Centrum voor de Implementatie van Openbaar Beleid voor Gelijkheid en Groei.

Het centrum monitort voortdurend het beleid van de centrumlinkse regering van Cristina Fernández.

Geen echte oplossingen

Volgens het Indec, een overheidsinstantie, groeide het bruto binnenlands product (bbp) in de eerste negen maanden van vorig jaar met 1,8 procent, een pover resultaat in vergelijking met het volledige jaar 2011, toen de groei 8,9 bedroeg.

“Men lapt de begrotingssituatie op, zonder echte oplossingen te geven”, zegt Díaz. “Dat heeft zijn weerslag op het monetaire beleid, veroorzaakt meer inflatie, meer barrières voor de import, en het vooruitzicht van een devaluatie, die de activiteit zal beïnvloeden.”

De kloof met de dollar, die nu 4,99 peso’s waard is, wordt groter. De dollar kan niet gespaard worden. Hij circuleert op de informele markt voor een waarde die begin deze maand 7,60 tot 8 peso’s bedroeg.

Vicieuze cirkel

Deze situatie ontmoedigt privé-investeringen. De regering probeert dat te compenseren met grotere openbare investeringen. “Maar zo wordt de vicieuze cirkel nog meer bestendigd”, zegt de econome.

Had men twee jaar geleden de openbare uitgaven en inflatie wel ingedijkt, dan zou de groei in 2010 en 2011 lager geweest zijn, maar hoger in 2012. “Dan zouden we deze schommelingen hebben vermeden die zoveel onzekerheid creëren.”

Voor dit jaar verwacht de regering een groei van 4,4 procent. Net zoals de privé-analisten wijt ze dat vooral aan de groeiende activiteit in Brazilië. Het grote buurland zag zijn economie vorig jaar met 1,2 procent groeien; voor dit jaar wordt een groei van 4 procent verwacht.

Meer auto’s

De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instantie, had eind vorig jaar al voorspeld dat de Argentijnse economie in 2013 met 3,9 procent zou groeien, als gevolg van de toenemende dynamiek in Brazilië en ook van de uitstekende oogst, een belangrijk gegeven voor Argentinië.

Argentinië voert acht op tien geproduceerde auto’s uit naar Brazilië. Vorig jaar daalde de Argentijnse autoproductie met 7,8 procent ten opzichte van 2011, de export daalde met 18,4 procent.

Door het herstel van Brazilië, dat al in laatste kwartaal van 2012 te merken was, zullen er in Argentinië weer meer auto’s van de band rollen en uitgevoerd worden.

Een van de beste oogsten ooit

De graanoogst wordt dit jaar naar verwachting beter dan in de vorige cyclus. “Het kan zelfs een van de beste oogsten worden die we ooit gehad hebben”, zegt Gustavo López, analist van het bureau Agritrend.

Soja, maïs, tarwe, gerst, sorghum en zonnebloem komen in deze cyclus wellicht samen uit op 105 tot 110 miljoen ton. “Het beste seizoen tot nog toe was dat van 2010/2011, toen 103 miljoen ton gehaald werd”, zegt López. Niettemin blijft hij voorzichtig, vooral omdat veel afhangt van de hoeveelheid regen die de komende weken nog valt.

Vorig seizoen werd 90 miljoen ton geoogst. Door de droogte daalde het rendement. Dit jaar is de bewerkte oppervlakte kleiner maar toch verwacht men grotere volumes, zegt de expert.

Inflatie

Soja is het exportproduct bij uitstek. “Als de verwachtingen bevestigd worden, zal er ongeveer 80 miljoen ton geëxporteerd worden, goed voor naar schatting 36 miljard dollar aan deviezen”, zegt López. “Daarvan gaat 10 miljard naar de staat, de zogeheten inhoudingen op de export.”

Alleen de inflatie blijft zorgen baren. Volgens cijfers van het Indec steeg de inflatie vorig jaar 10,8 procent. Maar sinds 2007 worden die officiële statistieken in twijfel getrokken. Andere schattingen, onder meer van de politieke oppositie, hebben het over een stijging met 25 procent.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf de Argentijnse maatregelen tegen de inflatie vorig week een onvoldoende. Het vraagt Buenos Aires zijn prijs- en bbp-indicatoren voor 29 september aan te passen.

Volgens de Cepal is de (officiële) inflatie van 10,8 procent de op een na hoogste van Latijns-Amerika. Alleen Venezuela doet slechter. Hanteert men de inflatiecijfers van de oppositie, dan laat Argentinië ook Venezuela achter zich.