Argentijnse groei valt terug


Marcela Valente
30 januari 2012
Na Brazilië krijgt ook Argentinië last van de internationale groeivertraging. Vorig jaar nam de Argentijnse economie volgens officiële cijfers nog met een fabelachtige 9,2 procent toe, voor dit jaar verwacht de regering nog 5,1 procent. Maar experts vrezen nog meer achteruitgang.
Vorig jaar groeide in Latijns-Amerika alleen Panama sneller dan Argentinië. Ook met het meer bescheiden cijfer voor dit jaar zou Argentinië op het continent nog in de voorhoede blijven. In Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika, is de groei op jaarbasis inmiddels teruggevallen tot ongeveer 3 procent.
Ondanks de indrukwekkende verzwakking in vergelijking met 2011 noemen experts de prognose voor Argentinië nog altijd optimistisch.
Locomotieven vallen stil
“Brazilië en China vertragen, Europa stagneert”, zegt econoom Ramiro Castiñeira, een expert van het Argentijnse consultancybedrijf Econométrica. “Als de locomotief stilvalt, kan Argentinië zich niet loskoppelen. Het belangrijkste doel voor dit jaar is een groei van 3 procent vasthouden.”
Naast de ongunstige internationale conjunctuur speelt ook de droogte het landbouwland Argentinië parten. En ook financieel ziet de situatie er niet rooskleurig uit.
“Argentinië is in financieel opzicht niet meer zo sterk als in 2008”, oordeelt Castiñiera. Ook toen al deed de toenmalige internationale financiële crisis het groeicijfer voor 2009 abrupt dalen.
Niet zo positieve balans
De Argentijnse regering liet eerder dit jaar weten dat het land 2011 afsloot met een overschot op de betalings- en handelsbalans. Maar een gedetailleerde analyse van de financiële resultaten laat een ander beeld zien. Als alle buitenlandse schuldverplichtingen in rekening worden gebracht, heeft Argentinië te kampen met een groot tekort. Tijdens de voorbije negen jaren was dat alleen in 2009 het geval. Toen groeide de Argentijnse economie met amper 0,9 procent.
En zelfs als we de officiële versie van een overschot volgen, ligt dat cijfer vijf keer lager dan het overschot van 2010. Dat heeft te maken met steeds grotere uitgaven. Sinds de laatste maanden van 2011 probeert de regering die uitgaven af te remmen. De forse subsidies in de transportsector worden selectief verminderd; in het openbaar vervoer worden gunstige tarieven meer exclusief toegesneden op bevolkingsgroepen die daar echt nood aan hebben.
Het overschot op de handelsbalans voor 2011 ligt 11 procent lager dan in 2010. En Argentinië heeft dat positieve cijfer vooral te danken aan een toename van protectionistische maatregelen. De regering kent invoervergunningen vaker niet meer automatisch toe en vraagt importeurs ook om ruim op voorhand precies aan te geven wat hun invoerplannen zijn, wat de import afremt.
Moeilijk jaar
“Alles wijst erop dat we een moeilijk jaar tegemoet gaan”, zegt de econoom Ruben Lo Vuolo van het Interdisciplinair Studiecentrum voor Overheidsbeleid in Buenos Aires. “Het aftoppen van subsidies, de stijging van tarieven en de bevriezing van de lonen zullen de sociale situatie verslechteren.” Lo Vuolo vreest vooral voor besparingen op een uitkering die werklozen of werknemers met weinig werkzekerheid nu genieten om hun kinderen in staat te stellen school te lopen en zich medisch te laten verzorgen.
Samen met andere experts hecht Lo Vuolo ook weinig geloof aan de statistische gegevens die de overheid het voorbije decennium hanteerde. Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek en Volkstellingen (Indec) groeide de Argentijnse economie in 2011 met 9,2 procent, maar verscheidene private analisten houden het op 6 à 7 procent. Ze geloven ook dat het officiële werkloosheidscijfer van 6,7 procent voor het laatste kwartaal van 2011 een stevige onderschatting is.
Lo Vuolo maakt zich verder ook zorgen over de deviezenaankopen die de Argentijnse nationale bank de voorbije maanden moest doen om de Argentijnse peso te ondersteunen.