Argentijnse landbouwers stevenen af op recordoogst
IPS
27 maart 2017
De meeste economische sectoren in Argentinië blijven op de sukkel, maar de landbouw bloeit als nooit tevoren. President Macri verwacht dit jaar zelfs een historisch record voor de tarweoogst.
Eduardo Fonseca Arraes (CC BY-NC-ND 2.0)
President Mauricio Macri verwacht dit jaar een tarweoogst van 130 miljoen ton. Nooit eerder was die zo hoog.
Volgens analisten zal het zo’n vaart niet lopen, maar ze zijn het er wel over eens dat de overheid de laatste vijftien maanden de landbouwers goed gewapend heeft tegen overstromingen, droogte en andere klimaatproblemen.
Midden 2017 kennen we de definitieve cijfers. Dan is de oogst van soja, tarwe en maïs binnen, de drie belangrijkste gewassen in Argentinië.
In zijn eerste maand als president, in december 2015, nam Macri een reeks maatregelen om de landbouw aan te zwengelen: hij schafte de uitvoerheffingen op maïs en tarwe, respectievelijk 20 en 23 procent, af, en verlaagde de heffing op soja van 35 naar 30 procent.
Maïs en tarwe waren traditioneel de belangrijkste gewassen van het land. Deze eeuw werden ze voorbijgestoken door soja, een gevolg van de regeringsbeslissing van 1996 om transgene sojazaden toe te staan. Soja neemt nu meer dan de helft van de landbouwoppervlakte in.
Speerpunt van de economie
De grote vraag is wat het effect van de landbouwrecords op de Argentijnse economie zal zijn. Die kende een bijzonder slecht jaar in 2016, met een terugval van 2,3 procent. Dit jaar belooft weinig beterschap.
In dit land met 2,8 miljoen vierkante kilometer zeer vruchtbare grond is de landbouw de speerpunt van de economie. De landbouw is goed voor 13 procent van het bruto binnenlands product, meer dan de helft van de totale uitvoer en een derde van de (rechtstreeks en onrechtstreekse) tewerkstelling.
Door die recorduitvoer zou de staat maar liefst 5 miljard dollar aan heffingen ontvangen.
‘Het zal ongetwijfeld een positief effect hebben’, zegt Gustavo López, analist van adviesbureau Agritrend. ‘Deze oogst zal leiden tot een recorduitvoer voor de landbouw, 95 miljoen ton, granen en geïndustrialiseerde producten inbegrepen, met een omzet van 30 miljard dollar.’
Door die recorduitvoer zou de staat maar liefst 5 miljard dollar aan heffingen ontvangen.
Econoom Aldo Pignanelli, voormalig voorzitter van de Centrale Bank, is dan weer pessimistisch over de gevolgen voor de totale economie. ‘70 procent van de Argentijnen woont in de steden. Die voelen de positieve impact van de groei van de landbouw niet.’
Beter profiteren van het klimaat
‘We zijn blij dat de regels veranderd zijn’, zegt Pedro Vigneau, voorzitter van de Vereniging van Zaadproducenten. ‘Daardoor kunnen de Argentijnen nu beter profiteren van klimaat en bodem. Door de handelsregels en de hoge belastingen nam de tegenzin om soja te kweken toe, terwijl dat het enige rendabele gewas is. Ook tarwe en maïs zijn terug. Door beter te roteren verbeteren we de bodem. Wij zijn de eerste milieuactivisten.’
‘Er is optimisme, en de investeringen nemen toe, maar toch zie ik geen euforie’, nuanceert adviseur Sebastián Olivero van Agro-TECEI. ‘Op internationaal niveau zijn de prijzen voor grondstoffen niet schitterend, al zijn ze ook niet slecht. Anderzijds gaan de productiekosten omhoog, ook in andere economische sectoren, een gevolg van de waardering van de peso.’