Argentijnse regering keldert bescherming gletsjers

Nieuws

Argentijnse regering keldert bescherming gletsjers

Marcela Valente

25 november 2008

Wetenschappers en milieubeschermers in Argentinië zitten met de handen in het haar omdat de regering een wetsontwerp heeft tegengehouden om de gletsjers in het land beter te beschermen. De wet moest de kostbare zoetwatervoorraden in de bergen veiligstellen, maar de regering-Fernández zegt dat de ontwikkeling van afgelegen gebieden erdoor in het gevaar werd gebracht.

Het wetsontwerp werd in oktober met comfortabele meerderheid goedgekeurd in de twee kamers van het Argentijnse parlement. De milieubeweging juichte. De tekst benadrukt het belang van gletsjers en de omliggende gebieden voor de waterhuishouding in de bergen.
Daarom mogen er volgens het ontwerp op of rond gletsjers geen mijnbouwactiviteiten of olieboringen plaatsvinden, kunnen er geen wegen aangelegd worden of andere grote infrastructuurwerken worden uitgevoerd en mogen er ook geen gevaarlijke stoffen of afval worden aangevoerd.

Presidentieel veto

Die beperkingen gaan veel te ver, oordeelden het ministerie van Mijnbouw en de gouverneurs van de betrokken provincies. De wet ontneemt berggebieden ontwikkelingskansen en zal investeerders afschrikken, waarschuwden de tegenstanders. Ze wisten president Cristina Fernández te overtuigen, en die zette haar veto in tegen de wet.
Milieubeschermers en wetenschappers die betrokken waren bij de uitwerking van het wetsontwerp begrijpen het niet. “We hebben samen met de volksvertegenwoordigers hard gewerkt aan de tekst”, zegt de geoloog Ricardo Villalba, de directeur van het Argentijnse Gletsjerinstuuut Ianigla. “We willen geen rem zetten op de ontwikkeling van berggebieden, maar we moeten de belangrijke zoetwatervoorraden beschermen waaruit veel mensen hun drinkwater en water voor de landbouw halen;”
Maar de Argentijnse regering maakt zich zorgen over de toekomst van projecten als  Pascua Lama, een groot mijnbouwgebied op de grens met Chili waar het Canadese Barrick Gold twintig jaar lang aanzienlijke hoeveelheden goud, zilver en koper denkt te kunnen bovenhalen. Aan het project is een investering van 2,4 miljard dollar verbonden. Barrick Gold was van plan aan de Chileense kant zelfs hele gletsjers te verhuizen. Dat plan moest worden opgeborgen na hevig protest van de lokale bevolking. Bewoners aan beide kanten van de grens protesteren al jaren tegen het project omdat ze vrezen dat hun rivieren erdoor vervuild zullen worden en debiet zullen inboeten.
Milieubeschermers vrezen dat mijnbouwactiviteiten het afsmelten van de gletsjers in Argentinië nog zal versnellen. Volgens het gletsjerinstituut Ianiglia zijn de ijsvelden in Patagonië de voorbije 20 jaar 10 tot 14 procent gekrompen. Dat is een gevolg van de opwarming van de aarde.