Argentijnse volk eist harder optreden tegen groeiende misdaad

Nieuws

Argentijnse volk eist harder optreden tegen groeiende misdaad

Marcela Valente

09 april 2004

De ontvoering en moord op een jongeman heeft de gemoederen in heel Argentinië opgehitst is uitgegroeid tot een symbool van de groeiende onveiligheid in Argentinië. Na amper een week hebben meer dan 350.000 mensen zich achter de eis van de vader voor striktere misdaadbestrijding geschaard. De rechtse oppositiepartijen en de meeste media steunen die vraag, maar anderen waarschuwen dat de prioriteit eerder moet liggen op het terugdringen van corruptie en de sociale oorzaken van misdaad.

De 28-jarige Axel Blumberg werd op 17 maart ontvoerd en zes dagen later vermoord. Hij werd in het hoofd geschoten door zijn ontvoerders nadat een betaling van losgeld in het honderd liep, naar verluidt door slordigheid van de politie.

In een mum van tijd stond de zaak symbool voor de meer dan twintig ontvoeringen die momenteel maandelijks plaatsgrijpen in de provincie Buenos Aires. Het fenomeen heeft pas de jongste jaren de kop opgestoken. In de jaren negentig was het nog zo goed als onbestaande. Meer dan 150.000 mensen namen deel aan de protestactie van vader Blumberg op de stoep van het Braziliaanse nationale parlement op 1 april. Ze eisten strengere wetten voor de strijd tegen misdaad. Op amper een week tijd ondertekenden 350.000 mensen een petitie die dezelfde eis in zeven punten vertaalt.

De rechtse oppositiegroepen proberen de volkswoede te gebruiken om de populariteit van de centrumlinkse regering van president Néstor Kirchner te ondermijnen. De zaak wordt ook uitgesmeerd in de media, en vele mediacommentatoren moedigen de eis om een kordate aanpak van de misdaad aan. Sommige columnisten hebben zelfs gesuggereerd dat het leger de klus maar moet klaren - een gewaagde uitspraak in een land dat van 1976 tot 1983 gebukt ging onder een militaire dictatuur.

De linkse en centrumlinkse partijen verzetten zich samen met mensenrechtenorganisaties, progressieve media en een deel van het Argentijnse publiek tegen strengere straffen en meer politionele bevoegdheden. Ze vinden dat eerst de corruptie en misdaad binnen de politie zelf van de baan moet zijn. Volgens hen ligt daar de kern van het probleem. Minstens bij een deel van de ontvoeringen is bewezen dat de politie direct betrokken partij was, of minstens de andere kant uitkeek.

Intussen haasten wetgevers zich om te stemmen over een aantal wetsvoorstellen die een aantal van de eisen van de Blumberg-petitie waar zouden maken. Dinsdag nog verscheen de vader van de vermoorde Axel voor het betreffende wetgevende comité van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar hij de steun kreeg van rechtse parlementsleden.

Een onmiddellijk gevolg van de commotie in Buenos Aires zelf was dat de provinciegouverneur vorige week zijn veiligheidsminister ontsloeg. Maar de vervanger die hij woensdag benoemde, oud-minister van Justitie in de voormalige nationale regering-Menem León Arslanián, verklaarde al dat verhoogde straffen voor misdadigers de onveiligheid niet verminderen, omdat het niet bewezen is dat misdadigers zich daardoor laten afschrikken. Het staat volgens de kersverse veiligheidsminister wel vast dat criminelen ontmoedigd raken door een politieapparaat dat slagvaardig is in preventie, onderzoek en het doen naleven van de wet.