Argentinië beschermt gletsjers

Nieuws

Argentinië beschermt gletsjers

Marcela Valenta

03 oktober 2010

Argentinië heeft een nieuwe wet goedgekeurd die de ontginning van mineralen, olie en gas in de buurt van gletsjers aan banden legt. Het land wil zo belangrijke zoetwaterreserves veilig stellen.

De Argentijnse Senaat keurde het voorstel donderdag goed met een krappe meerderheid van 35 tegenover 33. Volgens haar aanhangers in de Senaat zou president Cristina Fernández geen veto stellen over de wet zoals ze in 2008 wel deed bij een gelijkaardig wetsvoorstel. Toen vond ze dat de wet “excessieve” restricties oplegde aan de mijnindustrie.

Maar milieuverenigingen wijzen erop dat deze wet nog beter is dan het voorstel uit 2008. “Die wet was enkel van toepassing op mijnbouw”, zegt Hernán Giardini van Greenpeace Argentinië. “Deze nieuwe wet gaat ook over fossiele brandstoffen en alle industrieën die giftige stoffen gebruiken.”

Argentinië heeft samen met Chili de grootste gletsjers in Zuid-Amerika. Die worden bedreigd door de klimaatverandering en industriële activiteit, vooral door de mijnbouw die explosief gegroeid is in de laatste twintig jaar. Sinds 2003 alleen al zijn negenhonderd nieuwe mijnprojecten geregistreerd, de investeringen stegen naar 1100 procent.

De nieuwe wet stelt dat gletsjers “publieke middelen” zijn die niet “vernield of verplaatst mogen worden.” Ook bijzonder is dat de wet het Argentijnse Instituut voor de Onderzoek van Sneeuw, Glaciologie en Ecologische Wetenschappen opdracht geeft om een nationale inventaris van de gletsjers op te maken. Eens die inventaris is afgewerkt, kunnen deskundigen van het instituut projecten verhinderen of stilleggen als ze schade toebrengen aan gletsjers. De milieubewegingen spreken van een grote overwinning ondanks het intensieve lobbywerk van de mijnindustrie, die miljoenen uitgaf aan krantenadvertenties in het hele land.