Argentinië haalt transvetten uit voeding

Nieuws

Argentinië haalt transvetten uit voeding

Argentinië haalt transvetten uit voeding
Argentinië haalt transvetten uit voeding

Fabiana Frayssinet

05 januari 2015

Argentijnse voedingsproducten mogen sinds 1 januari nauwelijks nog transgene vetten bevatten. Argentinië is na Denemarken en Zwitserland het derde land ter wereld dat zover gaat.

Transvetten zijn onverzadigde vetten die nog ongezonder zijn dan verzadigde vetten. Sinds 1 januari mogen Argentijnse voedingsproducten er nauwelijks nog bevatten. In plantaardige oliën en margarines mag de hoeveelheid vetten uit niet meer dan 2 procent transvetten bestaan. Bij andere voedingsproducten ligt de grens op 5 procent.

‘Dit is een belangrijke stap in de preventie van hart- en vaatziektes’, zegt Lorena Allemandi van de Inter-Amerikaanse Hartstichting. ‘Het is aangetoond dat deze vetten schadelijk zijn voor de gezondheid omdat ze slechte cholesterol doen toenemen en goede cholesterol doen afnemen.’

1500 levens gered

‘De maatregel komt vooral de kwetsbaarste groepen ten goede.’

Alleen al met deze maatregel kan het aantal hart- en vaatziektes in 4 of 5 jaar met 6 procent dalen, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Het kan 1500 levens redden en 2800 hartinfarcten voorkomen. Het kan de gezondheidszorg een besparing van meer dan 80 miljoen euro opleveren.

Nog belangrijker is het sociale aspect, zegt Sebastián Laspiur van het ministerie van Volksgezondheid. ‘De maatregel komt vooral de kwetsbaarste groepen ten goede. Die consumeren het vaakst voedingsproducten met transvetten omdat die goedkoper zijn en ze geen toegang hebben tot andere soorten producten.’

Overgangsperiode

In 2010 begon een overgangsperiode voor de voedingsindustrie. Die is nu afgelopen. Sinds 2006 moesten Argentijnse voedingsproducten ook al het percentage transvetten aangeven.

Het wordt niet evident om de toepassing van de nieuwe norm in kleine voedingsbedrijven te controleren, geeft Laspiur toe. Maar ook daar zal de norm al ministens onrechtstreeks worden toegepast. Bijvoorbeeld bakkerijen maken gebruik van margarines en producten uit de grootindustrie en daar is de controle wel makkelijker.