Argentinië houdt vast aan schaliegas ondanks lage olieprijs

De Argentijnse overheid blijft geld pompen in de ontwikkeling van schaliegasvelden, ondanks de sterk dalende olieprijzen op de wereldmarkt. Lokale experten betwijfelen of dat een goede beslissing is.

  • Nestor Galina (CC BY 2.0) Olieboring in Argentinië. De Argentijnse overheid blijft geld pompen in de ontwikkeling van schaliegasvelden, ondanks de sterk dalende olieprijzen. Nestor Galina (CC BY 2.0)

‘Op korte termijn is het verstandiger om olie te importeren.’

Argentinië wil met de ontwikkeling van schaliegas het grote handelstekort op haar energiemarkt oplossen. Vorig jaar steeg dat tekort tot bijna 7 miljard Amerikaanse dollar.

Daarbovenop is er volgens schattingen minstens 10 miljard Amerikaanse dollar aan investeringen nodig om de schaliegasvelden te ontwikkelen tot een betrouwbare energiebron.

Importeren

‘Op korte termijn is het verstandiger om olie te importeren en niet afhankelijk te zijn van schaliegas’, zegt directeur Victor Bronstein van het Argentijnse Centrum voor Energiestudies (CEEPYS). Op langere termijn hoopt hij dat Argentinië blijft investeren in schaliegas. ‘De olieprijzen zullen terug stijgen in de toekomst en we hebben de capaciteit om winstgevend te worden’, aldus Bronstein.

Die mening wordt gedeeld door staatsoliebedrijf YPF, dat meer dan 12.000 vierkante kilometer schaliegasvelden in de provincie van Neuquén in handen heeft, het zogenoemde Vaca Muerte-olieveld. Dankzij Vaca Muerte zijn de oliereserves van het land in één klap vertienvoudigd. Bij de gasreserves is de capaciteit zelfs veertig keer vergroot. Het bedrijf geeft evenwel toe dat er buitenlandse investeerders nodig zijn om de enorme voorraden te ontginnen.

Kosten

‘Het kost 20 à 30 dollar om een vat gewone olie te produceren. Voor schaliegas is dat 90 dollar kosten per vat.’

Experten zijn het erover eens dat Argentijns schaliegas momenteel niet winstgevend is en dat buitenlandse investeringen noodzakelijk zijn.

Volgens vicedirecteur Gustavo Calleja van het Argentijnse aannemersbedrijf Grupo Moreno is er nog veel onderzoek nodig om te achterhalen hoeveel schaliegas kan worden ontgonnen in Vaca Muerte en andere velden. ‘We moeten de uitbatingskosten en de milieuvervuiling zou laag mogelijk houden. Met de huidige olieprijzen kan je alleen winstgevend blijven als je beschikt over hypermoderne technologieën.’

Ook directeur Victor Bronstein denkt dat winstgevende schaliegas nog niet meteen realiseerbaar is. ‘Schaliegasontginning staat hier vandaag nog in de kinderschoenen. Het kost 20 à 30 dollar om een vat gewone olie te produceren. Voor schaliegas is dat 90 dollar kosten per vat.’

Ondanks deze hoge kosten gelooft hij dat de investeringen blijven toestromen omdat de productie binnen 5 jaar op punt zal staan.

‘Investeerders kijken niet naar de huidige olieprijzen maar naar toekomstige evoluties binnen de energiemarkt. De olieprijzen zullen terug stijgen terwijl conventionele oliereserves nu al een piek hebben bereikt. Het is noodzakelijk om onconventionele energiebronnen te gebruiken. Argentinië heeft hiervoor de beste troeven’, zegt Bronstein.

Grupo Moreno-directeur Calleja blijft sceptisch over deze toekomstige investeringen. ‘Een land als Saoedi-Arabië, dat nu de grootste olie-uitvoerder ter wereld is, heeft er veel belang bij om schaliegas uit de markt te prijzen. Zij zullen de olieprijzen nog meer laten kelderen.’ Hij meent dat het beter is om in te zetten op kernenergie en hernieuwbare energiebronnen.

‘Ongeveer 14 procent van de Argentijnse elektriciteit wordt opgewekt door hydro-elektrische en nucleaire installaties. De kosten op vlak van milieuvervuiling en productie zijn veel lager’, besluit hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.