Argentinië liegt over inflatie

Nieuws

Argentinië liegt over inflatie

Argentinië liegt over inflatie
Argentinië liegt over inflatie

Malvina Poelvoorde

11 februari 2013

Al jaren dreigt het IMF maatregelen te nemen tegen de incorrecte inflatiestatistieken die Argentinië sinds 2007 de wereld instuurt. Officiële cijfers hebben het over tien procent inflatie, terwijl onafhankelijke economen spreken over meer dan het dubbele. Op 1 februari heeft het IMF dan toch de stap gezet. Argentinië kan uit de organisatie gezet worden als het land tegen september geen betrouwbare cijfers op tafel legt. Het IMF heeft nog maar één land verbannen in haar geschiedenis, dat was Tsjechië in 1954.

De relaties tussen Argentinië en het IMF liggen moeilijk sinds de Argentijnse crisis van 2001. De Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner weigert om mee te werken met het IMF. Volgens Fernandez is de economische recessie de schuld van het IMF. De vervalsing van de statistieken begon in 2007 toen de Argentijnse overheid controle kreeg over het Nationale Instituut van Statistieken en Volkstellingen. Sindsdien wordt de kloof tussen de officiële economische cijfers en die van onafhankelijke economen steeds groter. Momenteel is de inflatie volgens de overheid 10 procent, terwijl economen spreken van een inflatie van meer dan 25 procent.

Miguel Kiguel, een Argentijnse econoom, vertelt The Economist dat de overheid op deze manier een kleine twee miljard euro gespaard heeft op schulden verbonden aan de index. Geleende sommen en de intresten immers stijgen mee met de inflatie. Aangezien de officiële inflatie 15 procent lager ligt dan de reëele inflatie, stijgen de schulden op deze leningen minder snel en moet Argentinië minder afbetalen dan het eigenlijk zou moeten.

Dreigementen

Het IMF telt 188 leden en heeft voor tachtig miljard euro leningen uitstaan bij 87 landen. Als Argentinië tegen september niet volgens de regels van het IMF speelt, kan het uit de organisatie gezet worden. Dit heeft als gevolg dat het land geen goedkope leningen meer kan aangaan en eventueel ook uit de G20, de club van twintig rijkste lander ter wereld, gezet zal worden.

Gabriela Cerruti, minister-president van de regerende partij Partido Justicialista, ontkent het probleem. Aan The Guardian zegt Cerruti dat mensen te veel naar statistieken kijken. ‘Een echt probleem is wanneer mensen geen werk hebben of hun huis verliezen, niet de cijfers op zich.’  Volgens haar pest het IMF Argentinië.

Karolien De Bruyne, docente aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en expert in internationale economie, ziet de sancties van het IMF als een groter probleem dan de eigenlijke cijfervervalsing. ‘Momenteel heeft de hoge inflatie grotere gevolgen voor de consumenten dan de incorrecte statistieken. Hun reële loon daalt immers zeer sterk. Dit heeft uiteraard een negatieve impact op de consumptie en bijgevolg ook op de productie en investeringen. Maar anderzijds is het ook nefast als het land uit het IMF wordt gezet en geen leningen meer kan aangaan. Dan zal er niet meer geïnvesteerd worden en belandt het land eveneens in een negatieve spiraal.’

Weinig geloofwaardigheid

Om een verdere prijsstijging tegen de gaan heeft de Argentijnse overheid nu beslist om de prijzen in grote supermarkten tot 1 april te bevriezen. Karolien De Bruyne vraagt zich echter af hoe Argentinië dit geloofwaardig zal volhouden. ‘Tijdens deze twee maanden zal deze maatregel waarschijnlijk een positieve invloed hebben. Maar na april is de kans groot dat de prijzen plots in de lucht zullen schieten’, vertelt De Bruyne aan MO*.

Momenteel werkt de regering ook aan een nieuwe nationale consumentenprijsindex. Dit zou in het vierde kwartaal van dit jaar ingevoerd worden, na de verkiezingen in oktober. Het IMF zal deze cijfers zeker willen controleren. Iets wat Fernandez niet ziet zitten.