"Argentinië maakt scholieren afhankelijk van Microsoft"

Nieuws

"Argentinië maakt scholieren afhankelijk van Microsoft"

Marcela Valente

12 september 2011

Argentinië heeft al meer dan een miljoen leerlingen een laptop bezorgd. Daarop kunnen ze voor het gratis besturingsprogramma Linux kiezen of voor Windows van de Amerikaanse multinational Microsoft. "Men verhoogt het aantal personen dat nadien van Microsoft afhankelijk zal zijn", zegt Richard Stallman, stichter van de vrijesoftwarebeweging.

De centrumlinkse regering van Cristina Fernández lanceerde vorig jaar Conectar Igualdad (Gelijkheid Verbinden). Het programma bezorgde ondertussen al aan 1,1 miljoen leerlingen van het secundair onderwijs een gratis laptop. De bedoeling is drie miljoen computers uit te delen, ook aan 200.000 leerkrachten.

De laptops draaien op twee besturingssystemen, Linux, ontwikkeld binnen de wereld van de vrije software, en Windows van Microsoft, zijn concurrent in de privésector.

Vrijesoftwarebeweging

De Amerikaan Richard Stallman, medio jaren tachtig stichter van de vrijesoftwarebeweging en een van de programmeurs die aan de basis van Linux lag, heeft zware kritiek op de Argentijnse beslissing om de gebruikers de keuze te laten. “Het programma voorziet in vrije software maar dat verandert niet veel aangezien nadien in de klassen het gebruik van Windows geëist wordt. In de praktijk verhoogt men dus het aantal personen dat later van Microsoft afhankelijk zal zijn.”

Voor Stallman heeft Argentinië een kans gemist om de verspreiding van vrije software te stimuleren. Nu kunnen de scholieren Windows nog gratis gebruiken, maar later zullen ze ervoor moeten betalen, zegt hij.

En hij zegt dat men niet alleen de vrijheid moet hebben om het programma te gebruiken zonder licentiekosten te betalen maar ook om de codes te kennen waarmee het gemaakt is, en die codes aan te passen als men ze wil verbeteren. Met Microsoft-systemen is dat onmogelijk omdat het bedrijf zijn formules geheim houdt en licenties verkoopt zodat elke computer, zowel in de privé- als in de openbare sector, voor het gebruik en onderhoud van Windows betaalt.

In een programma als Conectar Igualdad moet de overheid niet alleen aan financiële argumenten denken maar ook aan de filosofie die ze de leerling meegeeft, zegt Stallman.

Militant van de vrije software

“De docenten worden opgeleid voor beide systemen, maar er is duidelijk een groter gebruik van het privéplatform net zoals dat ook op de markt gebeurt. Omdat het minder inspanning kost gebruiken ze wat ze al kennen”, zegt Javier Castrillo, coördinator van het evaluatieteam van Conectar Igualdad.

Castrillo noemt zichzelf ook een militant van de vrije software, ook hij gebruikt alleen openbronprogramma’s maar hij vindt dat iedereen zelf de keuze moet kunnen maken.
“Soms hangt het af van wat het best aanslaat op een school, een andere keer kiest men voor Linux omdat dat geen virussen kent, je hebt er, zoals ik, die vinden dat men vrije software moet gebruiken, maar dat is iets wat men in de loop van zijn leerproces beslist.”