"Argentinië verliest leiderschap in gezondheidszorg"

Nieuws

"Argentinië verliest leiderschap in gezondheidszorg"

Marcela Valente

28 februari 2012

Geen enkel Latijns-Amerikaans land investeert meer in gezondheidszorg dan Argentinië. Toch halen andere landen met minder middelen betere en snellere resultaten.

“Argentinië verliest het regionale leiderschap in de gezondheidszorg”, zegt socioloog Federico Tobar, voormalig kabinetschef van de minister van Openbare Gezondheid en nu adviseur in veertien Latijns-Amerikaanse landen. De ongelijkheid tussen de provincies wordt almaar groter. En het land is niet klaar voor de nieuwe epidemiologische uitdagingen, zegt hij.

Meeste artsen per inwoner

Samen met Sofía Olaviaga en Romina Solano lichtte Tobar de Argentijnse gezondheidszorg door voor het onafhankelijke onderzoekscentrum Cippec.
Argentinië telt “de meeste ziekenhuisbedden per inwoner, de meeste artsen per inwoner, de meeste tandartsen, het investeert het meest in verhouding tot zijn bruto binnenlands product.” Bovendien beschikt het over een netwerk van ziekenhuizen en gezondheidscentra “die perfect over het hele land verspreid zijn.” In alle domeinen is de kwaliteit van het personeel zeer hoog. De bevoorrading van ziekenhuizen, een pijnpunt tijdens de economische crisis van tien jaar geleden, is bovendien goed.

En toch slaan de onderzoekers alarm. De overheid zou de ongelijkheid tussen de verschillende provincies moeten wegwerken maar in de plaats daarvan vergroot ze die nog, zegt de studie. De middelen worden nu arbitrair over de provincies verdeeld, zonder rekening te houden met objectieve behoeften.

De gemiddelde levensverwachting in Argentinië bedraagt 75,4 jaar, in de regio Chaco, in het noordoosten van het land, daalt die tot 69,9 jaar. In de hoofdstad bedraagt de kindersterfte minder dan 8 per 1000 geboorten, in Formoso, in het noordoosten, loopt die op tot 25 per 1000 geboorten.

Niet-overdraagbare ziekten

De Argentijnse gezondheidszorg kan efficiënt reageren bij overdraagbare ziekten en verwondingen. Maar vandaag sterven de meeste Argentijnen door niet-overdraagbare ziekten, namelijk de cardiovasculaire en tumorale ziektes.

Uit de laatste nationale gezondheidsenquêtes, die van 2005 en 2009, blijkt dat de Argentijnen steeds minder gezond leven. De consumptie van fruit en groenten ging achteruit, de consumptie van zout nam toe en de Argentijnen doen steeds minder fysieke activiteiten.

Volgens de Cippec-studie besteedt Argentinië 10 procent van zijn bruto binnenlands product aan gezondheidszorg. Maar op het vlak van levensverwachting, kinder- en moedersterfte boekt het land minder snel vooruitgang dan andere Latijns-Amerikaanse landen.

Levensverwachting

“Alle landen in de regio investeren minder in gezondheidszorg dan Argentinië, maar bijvoorbeeld Costa Rica, Cuba, Chili en Uruguay behalen betere resultaten op het vlak van kindersterfte, moedersterfte en levensverwachting bij de geboorte”, zegt Tobar.

“Brazilië, dat altijd slechtere gezondheidsindicatoren had dan Argentinië, zal binnen enkele jaren Argentinië al inhalen” voor wat kindersterfte, moedersterfte en levensverwachting betreft, zegt de studie.