Arme Egyptenaren laten kinderen besnijden door kwakzalvers

In Egypte is het besnijden van meisjes sinds 2007 verboden. Maar de praktijk vindt nog steeds op grote schaal plaats, vooral op het platteland. “Kinderen die niet besneden worden, zullen schande over de familie brengen.”

  • © IPS/Amr Diab Arme families in Egypte beschouwen besnijdenis als een manier om de kuisheid van meisjes te vrijwaren. © IPS/Amr Diab

Saber Abd El-Mawgoud startte zijn loopbaan met het castreren van schapen en geiten voordat hij overschakelde op mensen. Zijn eerste experiment was de besnijdenis van een kleine jongen die hij op aandringen van diens vader in 1999 behandelde.

De jongen stierf enkele dagen na de operatie als gevolg van een infectie, vertelt Mawgoud (67) in Al-Monofiya, op 60 kilometer van hoofdstad Cairo.

Mawgoud oefende vervolgens enkele jaren verder met een verpleegster als assistente en ging daarna weer alleen aan de slag.

“Vroeger deed ik een tiental operaties per week. Ik trok langs de dorpen en werd in korte tijd erg beroemd. Soms kondigden de sjeiks in de moskee aan dat ik aanwezig was in hun dorp en kwamen de mensen me daar ophalen.”

Duizenden operaties op meisjes

Al gauw verlegde hij zijn actie naar meisjes. “Na mijn slechte ervaring met de besnijdenis van jongens, ben ik me gaan specialiseren in vrouwenbesnijdenis en voerde ik duizenden operaties uit. Sommige van de meisjes stierven, zeker in tijden van epidemieën.”

Af en toe werd ik geconfronteerd met het gerecht nadat ouders een klacht tegen mij hadden ingediend. Ik werd vrijgelaten na het betalen van een boete wegens het uitvoeren van een praktijk zonder licentie, en vooral nadat de ouders toegaven dat ze me de toestemming verleenden om de operatie uit te voeren.”

Na 2010 verminderde het aantal besnijdenissen omdat het ministerie van Volksgezondheid toen een campagne hield. Ouders werd aangeraden om niet met kwakzalvers in zee te gaan maar een arts op te zoeken.

Het was rond deze tijd dat Mawgoud ontdekte dat hij jarenlang meisjes besneden had op een verkeerde manier. Een meisje dat hevig bleef bloedde na de ingreep, werd naar het ziekenhuis gebracht door haar vader waardoor de verminking aan het licht kwam.

Mawgoud zelf heeft er geen moeite mee. “Het zijn de ouders die hun kinderen verminken. Het is een gewoonte. Jongens en meisjes die niet besneden worden, zullen schande over de familie brengen.”

Orgaan weggesneden

Zijn eigen kleindochters behandelde hij echter niet. Hij raadde hun moeders aan om naar het ziekenhuis te trekken, uit angst dat hij hen zou schaden.

Vrouwelijke genitale verminking is op verschillende vlakken schadelijk, zegt arts Naglaa El-Shabrawy, hoofd verloskunde en gynaecologie van de Faculteit Geneeskunde Al-Azhar.

“Vrouwelijke genitale verminking is een traditionele gewoonte in onze onwetende samenleving”, zegt ze. “Het gaat terug naar het tijdperk van de farao’s, heeft geen voordelen voor de gezondheid, noch een religieuze basis in de islam. Het heeft negatieve effecten op de gezondheid van vrouwen, die vaak lijden onder erge – soms dodelijke – bloedingen, urineproblemen en infecties.”

De andere problemen zijn van psychologische aard. “Het kan invloed hebben op de seksuele relaties en problemen veroorzaken die levenslang blijven duren. De verminking veroorzaakt emotionele apathie, en dat doordat een orgaan door God geschapen wordt weggesneden.”

Drie jaar gevangenis

Volgens het VN-kinderfonds Unicef hebben meer dan 125 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd in 29 landen in Afrika en het Midden-Oosten een of andere vorm van genitale verminking ondergaan. Nog eens 30 miljoen meisjes dreigen in het volgende decennium te worden besneden.

“In Egypte neemt de algemene steun ten voordele van genitale verminking stilaan af”, zegt Shabrawy. Nochtans is de gerapporteerde daling marginaal. “De prevalentie daalde van 76 procent in 2005 naar 74 procent in 2008 voor meisjes van 15 tot 17 jaar. Collectieve inspanningen zijn nodig om deze schandelijke praktijk af te schaffen.”

Maar de besnijdenissen blijven doorgaan, ook na het wettelijk verbod op genitale verminking van vrouwen in 2007, het gevolg van de dood van een meisje van 11 dat doodbloedde nadat ze in een privékliniek de operatie had ondergaan.

De wet voorziet in 3 jaar gevangenis voor het ontsieren en schaden van een lichaam.

Een studie in 2005 toonde aan dat vooral gezinnen op het platteland vatbaar zijn voor de praktijk. Volgens dat onderzoek is 80 procent van de meisjes tussen 15 en 19 jaar besneden, een cijfer dat stijgt naar 87 procent voor vrouwen tot 24 jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.