Arme landen krijgen steun om roken te ontmoedigen

Ontwikkelingslanden krijgen steun van de Verenigde Naties als ze maatregelen nemen om roken in te dammen. Dit werd aangekondigd op 8 november in India tijdens een internationale VN-conferentie over tabaksgebruik.

  • Prank Sky Media CC BY-SA 2.0 Prank Sky Media CC BY-SA 2.0

De Raamwerkconventie inzake Tabakscontrole van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-FCTC) wil ontwikkelingslanden aanmoedigen reclame voor tabak te verbieden.

Ze kunnen dit verwezenlijken door waarschuwingen op pakjes sigaretten te plaatsen, belastingen op tabak te verhogen, roken in openbare ruimtes te verbieden en beleidsmakers te beschermen tegen invloed vanuit de tabaksindustrie.

Tabak eist hoogste tol in lage inkomenslanden

Daarvoor is een vijfjarig project in het leven geroepen, waaraan regeringen vanaf volgend jaar kunnen deelnemen. Volgens de WHO heeft Groot-Brittannië al meer dan 80 miljoen euro toegezegd voor het project.

Als er niets gebeurt, zullen volgens de WHO deze eeuw ongeveer een miljard mensen overlijden als gevolg van roken.

‘Implementatie van de conventie is belangrijk als we duurzame ontwikkeling willen bereiken’, zei Vera Luiza da Costa e Silva, hoofd van het FCTC-secretariaat.

‘Via dit project kunnen we die implementatie naar een nieuw niveau tillen door landen steun en begeleiding te bieden.’

Als er niets gebeurt, zullen volgens de WHO deze eeuw ongeveer een miljard mensen overlijden als gevolg van roken. Tegen 2030 zal 80 procent van de tabaksdoden vallen in landen met lage en middeninkomens.

Het WHO-FCTC werd in 2003 aangenomen en kreeg al snel veel steun vanuit de VN-lidstaten. Tot nu toe hebben 180 landen en de Europese Unie zich verplicht het te implementeren. De FCTC-conferentie in Greater Noida (India) duurt nog tot en met 12 november.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.