Inkomen beïnvloedt ervaring van fysieke pijn

Armer zijn dan je omgeving doet écht pijn

© Markus Winkler/ Pexels

Arme mensen in arme landen voelen niet meer pijn dan arme mensen in rijke landen.

Arm zijn kan je letterlijk pijn doen. Zo wordt dat toch ervaren door mensen die armer zijn dan hun omgeving. Of je in een arm of een rijk land woont, maakt niet uit. Zodra je armer bent dan de anderen, voel je dat fysiek, blijkt uit een Britse studie.

Lucía Macchia, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Londen, keek in haar studie naar het relatieve inkomen ten opzichte van dat van anderen. Wat bleek? Het inkomen van personen in vergelijking met dat van hun leeftijdsgenoten houdt verband met hun ervaring van fysieke pijn. Hoe lager je op de inkomensladder staat, hoe groter de kans op pijn.

Het is de eerste keer dat een dergelijke relatie tussen pijn en persoonlijk inkomen is aangetoond.

Chique buurt, toch pijn

De onderzoekers analyseerden data van 2009 tot 2018 uit de grote jaarlijkse Gallup World Poll (GWP). Die dataset gaf toegang tot gegevens van 1,3 miljoen mensen uit 146 landen. Respondenten werd gevraagd naar hun bruto maandinkomen en of ze fysieke pijn hadden ervaren in de dag voordat ze de vragenlijst invulden. Ze konden hierop ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden.

‘Pijn’ werd gedefinieerd als het gevoel van pijn in het lichaam, ongeacht de aanwezigheid van lichamelijke fysieke schade.

‘Dit is de eerste studie die aantoont dat inkomensrang en pijn over de hele wereld met elkaar in verband staan.’
Lucía Macchia (Universiteit van Londen)

Een opvallend resultaat van het onderzoek was dat het niet uitmaakt of een persoon in een arm of een rijk land woont om pijn te voelen omdat je armer bent. Woon jij dus in een chique buurt, maar is jouw appartement heel bescheiden vergeleken met de woningen van de buren, dan zal je meer fysieke pijn ervaren.

Het kan dus best dat datzelfde appartement in een ander land of op een andere plek juist het meest luxueuze is in de wijk, en dan zou jij als eigenaar van datzelfde appartement dus minder fysieke pijn doormaken.

Ook blijkt uit de studie dat arme mensen in arme landen niet meer pijn ervaren dan arme mensen in rijke landen

Sociale vergelijking

Fysieke, soms chronische pijn, is de laatste decennia sterk toegenomen en is een prioriteit geworden voor de wereldwijde volksgezondheid. Pijn beïnvloedt de productiviteit op het werk, de vrije tijd, verhoogt de kosten van de gezondheidszorg en vormt een grote uitdaging voor de gezondheidszorgstelsels, zegt Lucía Macchia, die het onderzoek leidde.

‘Dit is de eerste studie die aantoont dat inkomensrang en pijn over de hele wereld met elkaar in verband staan. Het suggereert dat psychologische factoren gerelateerd aan het bekende fenomeen van sociale vergelijking de fysieke pijn van mensen kunnen beïnvloeden’, concludeert ze.

De studie is online gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.