Armoede in Spanje raakt ook kinderen

Spanje heeft in de Europese Unie de hoogste armoede onder kinderen na Roemenië. Bijna een derde van de kinderen leeft in gezinnen met een inkomen onder de armoedegrens.

  • CC BY 2.0 Fermin Grodira Bewoners van het appartementencomplex Buenaventura in Malaga in mei 2013. De gezinnen in het appartement, inclusief kinderen, werden in oktober op straat gezet. CC BY 2.0 Fermin Grodira

“Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien met het gevoel dat ze arm zijn”, zegt Catalina González. Ze heeft twee jonge zoons en woont sinds december in een appartement in Málaga. Daar mag ze wonen in ruil voor het opknappen van het appartement. Zes maanden eerder werd González (40) met haar twee zoons Manuel (4) en Leónidas (5) uit een het appartementencomplex Buenaventura gezet, waar dertien gezinnen woonden die hun huur niet meer konden betalen. Sindsdien hebben haar kinderen een hekel aan de politie, zegt ze, “omdat ze denken dat die ons huis heeft gestolen.”

Uit het eind maart gepubliceerde rapport The European Crisis and its Human Cost van Caritas Europa blijkt dat Spanje na Roemenië de hoogste armoede onder kinderen kent. Bulgarije komt op de derde plaats, gevolgd door Griekenland.

Derdewereldlanden

“We redden ons wel. De kinderen staan al ingeschreven voor het volgende schooljaar”, zegt González, een Spaanse die weg ging bij de vader van haar kinderen toen ze erachter kwam dat hij de kinderen “mishandelde.” In Málaga moet ze helemaal opnieuw beginnen, zonder familie, werk of inkomen. In haar belangrijkste levensbehoeften wordt voorzien door sociale organisaties en andere hulpverleners.

Volgens een rapport van Unicef eerder dit jaar leefden in 2012 meer dan 2,5 miljoen Spaanse kinderen in gezinnen met een inkomen onder de armoedegrens – 30 procent van alle kinderen. Negentien procent van de kinderen in Spanje komt uit gezinnen met een jaarlijks inkomen dat lager is dan 11.000 euro.

“Armoede onder kinderen is een realiteit in Spanje, hoewel politici het liever verbloemen en het niet leuk vinden dat we het aankaarten, omdat het geassocieerd wordt met derdewereldlanden”, zegt priester Ángel García, voorzitter en oprichter van de ngo Mensajeros de la Paz (Boodschappers van Vrede). Volgens de Spaanse minister van Financiën Cristóbal Montoro wordt de realiteit niet helemaal juist weerspiegeld in de informatie van Caritas Europa “omdat die alleen gebaseerd is op statistische metingen.”

Ongelijke kansen

Volgens Ángel gaat kinderarmoede om meer dan niet in staat zijn eten te kopen. Ouders slagen er vaak niet in om schoolboeken te betalen of hebben al twee jaar geen nieuwe kleding voor hun kinderen gekocht. “Het gaat over ongelijke kansen voor kinderen.”

De crisis houdt Spanje nog steeds in zijn greep. Het land heeft bijna de hoogste werkloosheid van de Europese Unie: 25,6 in februari, na Griekenland met 27,5 procent. In 2012 keurde de regering van de rechtse premier Mariano Rajoy Nationaal Actieplan voor Sociale Inclusie goed. Een van de doelstellingen in dat plan is het verminderen van kinderarmoede.

“Er belanden hele gezinnen op straat omdat ze de huur niet meer kunnen betalen”, zegt Rosa Martínez, directeur van het Centro de Acogida Municipal. “Steeds meer mensen vragen om eten. Ze vragen zelfs om luiers voor pasgeboren baby’s omdat ze het zo moeilijk hebben.”

Van gelijke kansen is helemaal geen sprake meer als kinderen op straat belanden, zegt José Cosín, een advocaat en activist van PAH Málaga. Hij wijst op de benarde situatie van de gezinnen, inclusief kinderen, die in oktober uit het appartementencomplex Buenaventura werden gezet.

Vijftien voormalige bewoners hebben een zaak aangespannen om basisrechten voor hun kinderen af te dwingen op grond van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Het VN-verdrag bepaalt dat landen “in geval van nood materiële hulp en steun bieden, in het bijzonder op het gebied van voeding, kleding en huisvesting.”

Het aantal gezinnen in Spanje dat geen inkomstenbron heeft, is gegroeid van 300.000 in het midden van 2007 tot 700.000 eind 2013, blijkt uit cijfers van Caritas Spanje. Zevenentwintig procent van de huishoudens krijgt steun van gepensioneerde (groot)ouders en veel volwassen kinderen gaan weer bij hun ouders wonen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.