Armoedebeleid beter richten met behulp van precieze gegevens

Armoede is zichtbaar tot in de ruimte

PNAS (CC BY-NC-ND 4.0)

“Op basis van satellietbeelden met een hoge resolutie kunnen we de armoedestatus op het niveau van huishoudens in plattelandsgebieden in ontwikkelingslanden heel nauwkeurig beoordelen”

Armoede op het platteland is zichtbaar tot in de ruimte, hebben Deense onderzoekers in Kenia vastgesteld. Met monitoring via satellieten kan men sneller vooruitgang boeken in de strijd tegen armoede, zeggen ze.

Vanuit de ruimte is goed te achterhalen welke gezinnen op het platteland in armoede leven, melden onderzoekers van de Universiteit van Aarhus in het tijdschrift PNAS.

In landbouwgebied in Kenia konden ze op basis van satellietbeelden achterhalen welke gezinnen er slecht aan toe waren. Indicatoren waren onder meer de grootte van de gebouwen en van de onbewerkte percelen en de duur van het groeiseizoen. De beelden tonen ook hoe gezinnen de grond rond hun huizen gebruiken en hoe dit in de loop van de tijd evolueert.

Heel nauwkeurig

Via een grondige analyse van de satellietbeelden konden de onderzoekers 62 procent van de verschillen in economische omstandigheden tussen de huishoudens verklaren.

“Op basis van satellietbeelden met een hoge resolutie kunnen we de armoedestatus op het niveau van huishoudens in plattelandsgebieden in ontwikkelingslanden heel nauwkeurig beoordelen”, zegt Jens-Christian Svenning van de afdeling Biowetenschappen van de Universiteit van Aarhus.

SDG1

Met precieze gegevens kan men het armoedebeleid beter richten. Dat is belangrijk om de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te halen die de Verenigde Naties tegen 2030 gerealiseerd willen zien.

Vooral voor het eerste doel, SDG1, kan de nieuwe methode een groot verschil maken. Volgens SDG1 moet armoede over elf jaar in al haar vormen, overal ter wereld, uitgeroeid zijn. Om dat te halen, is het bijzonder belangrijk om de levensomstandigheden in arme landen overal ter wereld te volgen, zeker waar de bevolking het snelst zal groeien, zeggen de onderzoekers.

Satellietbeelden zijn relatief goedkoop en steeds vrijer beschikbaar, stellen ze. Via monitoring vanuit de ruimte kan men daarom de sociaaleconomische ontwikkeling vaak en op grote schaal meten. Klassieke methodes, die vaak gebruik maken van enquêtes, zijn meestal duur en kosten meer tijd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.