‘Armoedebestrijding in armste landen moet anders’

De strijd tegen de stijgende armoede in de armste landen moet structureel anders, zegt de VN-Conventie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad) in een gisteren verschenen rapport. De landbouw moet moderniseren en het platteland moet economisch diverser worden.

  • Diksha41 (CC by-sa 3.0) Plattelandsvrouwen, die veelal afhankelijk zijn van de natuur en de landbouw voor hun levensonderhoud, maken meer dan een kwart van de totale wereldbevolking uit, volgens de Verenigde Naties. Diksha41 (CC by-sa 3.0)

De 48 minst ontwikkelde landen (LDC’s), ook wel de armsten van de armsten genoemd, voeren een onophoudelijke strijd tegen groeiende armoede op het platteland. Meer dan twee derde van de bevolking van de landen leeft op het platteland en 60 procent werkt in de landbouw.

De aanpak van armoede moet dan ook hier plaatsvinden, zegt de Unctad, door synergie te ontwikkelen tussen modernisering van de landbouw en diversificatie.

De totale bevolking van de LDC’s wordt momenteel geschat op 932 miljoen mensen

De totale bevolking van de LDC’s wordt momenteel geschat op 932 miljoen mensen. Het Least Developed Countries Report 2015 van de Unctad, met als ondertitel “Transforming Rural Economies”, presenteert een routekaart voor de aanpak van armoede op het platteland, het gebrek aan vooruitgang als het gaat om de transformatie van het platteland en de belangrijkste oorzaken van migratie binnen en uit de LDC’s.

De migratie van armen van het platteland naar de steden leidt tot excessieve verstedelijking in veel van de 48 armste landen. Veel internationale migranten komen van het platteland, staat in het rapport.

Voedselzekerheid

Plattelandsvrouwen, die veelal afhankelijk zijn van de natuur en de landbouw voor hun levensonderhoud, maken meer dan een kwart van de totale wereldbevolking uit, volgens de Verenigde Naties. In ontwikkelingslanden vertegenwoordigen zij ongeveer 43 procent van de beroepsbevolking in de landbouw. Ze produceren, verwerken en bereiden veel van het beschikbare voedsel, waarmee ze ook de eerste verantwoordelijken zijn als het gaat om voedselzekerheid.

In ontwikkelingslanden vertegenwoordigen vrouwen ongeveer 43 % van de beroepsbevolking in de landbouw.

Aangezien 76 procent van de extreem armen op het platteland woont, zijn plattelandsvrouwen belangrijk voor het succes van de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsagenda voor 2030, stellen de VN. Het uitroeien van armoede voor 2030 is een van de belangrijkste doelen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die de wereldleiders afgelopen september hebben aangenomen.

Gauri Pradhan, internationaal coördinator van LDC Watch in Nepal, een overkoepelend orgaan van ngo’s in de armste landen, zegt dat implementatiemiddelen van de SDG’s van essentieel belang zijn als het gaat om een transformatie van plattelandseconomieën en het verbeteren van de productiecapaciteit in LDC’s. Internationale samenwerking moet hand in hand gaan met effectieve binnenlandse maatregelen in de LDC’s.

Tot de LDC’s behoren een landen in de hele wereld, van Afghanistan, Angola en Bangladesh tot Vanuatu, Jemen en Zambia. Van de 48 armste landen liggen er 34 in Afrika, inclusief Benin, Burkina Faso, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Gambia, Soedan en Oeganda.

Toegevoegde waarde

Sinds de categorie ‘armste landen’ door de Algemene Vergadering van de VN werd geïntroduceerd in 1971, wisten slechts vier landen deze status te ontstijgen op basis van hun economische prestaties: Botswana in 1994, Kaapverdië in 2007, de Malediven in 2011 en Samoa in 2014. Twee andere landen, Equatoriaal Guinea en Vanuatu, zullen naar verwachting in de komende jaren promoveren.

De Unctad beveelt aan meer nadruk te leggen op niet-agrarische activiteiten, in plaats van hoofdzakelijk in te zetten op een groei van de landbouwproductiviteit. Ook moet de productie van landbouwproducten met toegevoegde waarde groeien.

Sinds 2012 daalt de economische groei in de armste landen. In 2014 bedroeg deze 5,5 procent, in 2013 was dat nog 6,1 procent.

Demba Dembele uit Senegal, voorzitter van LDC Watch, zegt dat het Unctad-rapport op een moment komt waarop landbouwbeleid en migratiekwesties hoog op de Afrikaanse agenda staan. Recentelijk hield de Afrikaanse Ontwikkelingsbank een conferentie over het Afrikaanse landbouwbeleid, en was er een Afrika-Europatop over migratie. ‘Hopelijk geeft dit rapport richting als het gaat om het effectiever omgaan met kwesties in Afrika’, zegt hij.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift