ASEAN top bereikt akkoord rond voedselzekerheid
Hasna Ankal
10 mei 2011
De landen van de Associatie van Zuid-Oost Aziatische Naties (ASEAN) kwamen samen met China, Japan en Zuid-Korea overeen om meer dan 700 000 ton rijst opzij te zetten als reserve. Daarnaast werd ook ingegaan op het pleidooi van de Indonesische president Yudhoyono om een voedselzekerheidsysteem op te bouwen.
De ASEAN bestaat uit Brunei Darussalam, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Dit jaar vond de top van de ASEAN plaats in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono waarschuwde in zijn openingsspeech op zaterdag 7 mei dat stijgende voedsel- en energieprijzen meer mensen in armoede zouden drijven. Hij argumenteerde dat ‘de geschiedenis toont dat een stijging van voedsel- en energieprijzen altijd een oorzaak is geweest van een stijgend aantal mensen dat in armoede leeft.’ Hij noemde de voedselzekerheid een grote uitdaging en pleitte voor een gecoördineerde actie om inflatie tegen te gaan. Zijn pleidooi bleef niet onbeantwoord: de ASEAN besloten samen met China, Japan en Zuid-Korea om 700 000 ton rijst te reserveren als buffer tegen het gevaar van wisselende voedselprijzen. Volgens Yudhoyono is het ook noodzakelijk om een ‘Integrated Food Security Framework’ in te stellen, waarbij zowel aandacht komt voor onderzoek als voor investeringen in voedsel.
Minister van Handel Mari Elka Pangestu zei dat Indonesië en Vietnam samen hadden besloten om de productie van basisvoedsel te verhogen, en in het bijzonder die van rijst, om de voedselzekerheid van de ASEAN te steunen. Op de website van de ASEAN top zei de minister ook dat de ministers van Economie van beide landen een mechanisme voor een voedselzekerheidsysteem aan het bespreken zijn. Elka Pangestu: ‘Dit betekent dat de rijst niet enkel dient om in een noodbehoefte te voorzien, maar ook om de prijzen te stabiliseren.’
Globale risico’s
Een onderzoek onder de titel ‘Global Risk 2011’ gepubliceerd door het Wereld Economisch Forum heeft eerder aangetoond dat water, voedsel en veiligheid drie factoren zijn die globale risico’s kunnen veroorzaken. Ook de verandering van het klimaat en de groeiende wereldbevolking plaatsen grote druk op de voorraad van en vraag naar voedsel.
Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde in een rapport dat vorige maand verscheen dat de stijgende voedsel- en energieprijzen een inflatiespiraal zouden op gang brengen. De impact hiervan zou vooral slecht uitkomen voor ontwikkelingslanden waar gezinnen een groter deel van hun inkomen spenderen aan voedsel en energie, in vergelijking met de meer ontwikkelde economieën. Verschillende leden van de ASEAN hebben al hun intrestvoeten verhoogd als een poging om de inflatie tegen te gaan. Hierbij hoort wel het risico dat ze de economische groei vertragen in een regio die de wereld uit de globale financiële crisis zou halen.