Australische overheid en Tesla bouwen samen schone stroomcentrale
Australië krijgt grootste virtuele stoomcentrale ter wereld
IPS
07 februari 2018
In samenwerking met Tesla bouwt Zuid-Australië de grootste virtuele stroomcentrale ter wereld. Het wordt een geïntegreerd netwerk van 50.000 woningen die uitgerust worden met zonnepanelen en een thuisbatterij.
Kate Auburn CC BY 2.0
De opmars van hernieuwbare energiebronnen leidt al langer tot de afbrokkeling van de centrale stroomvoorziening, waarbij één centrale een heel gebied van stroom voorziet. Dat leidt tot steeds meer en steeds kleinere centrales die samen aan de vraag voldoen.
Maar de Australische deelstaat Zuid-Australië gaat nog een flinke stap verder: de nieuwste “centrale”, goed voor een capaciteit van 250 megawatt, zal gewoon bestaan uit een netwerk van woningen die stuk voor stuk stroom opwekken en bewaren.
250 megawatt
In de eerste fase zullen 24.000 sociale woningen worden uitgerust met een zonne-installatie van 5 kilowatt, gekoppeld aan een eigen batterij die 13,5 kilowattuur kan opslaan.
In de eerste fase zullen 24.000 sociale woningen worden uitgerust met een zonne-installatie van 5 kilowatt, gekoppeld aan een eigen batterij die 13,5 kilowattuur kan opslaan.
De batterijen vormen een buffer, ze slaan stroom op als er een overschot is en geven die weer vrij op momenten dat de zonnepanelen niet kunnen voldoen aan de vraag.
In een tweede fase wordt het project opengetrokken naar alle gezinnen in de deelstaat. De overheid rekent erop dat over vier jaar minstens 50.000 gezinnen zullen intekenen op het project. De nieuwe centrale moet zo een capaciteit van 250 megawatt bereiken.
De deelstaat werkt voor de implementatie samen met de Amerikaanse autobouwer Tesla, die ook de thuisbatterijen levert. De huiseigenaren hoeven helemaal niets te betalen voor die batterij: de kostprijs wordt gefinancierd met de verkoop van overtollige stroom. Ook de zonnepanelen zijn gratis.
De regering zelf springt bij met een beurs van 2 miljoen dollar (1,3 miljoen euro), het regionale energiefonds voorziet in een lening van 30 miljoen dollar (19 miljoen euro).
Volgens studiebureau Frontier Economics kan het project de energiefactuur van de deelnemende gezinnen met 30 procent doen dalen. Maar de nieuwe centrale moet de hele deelstaat ten goede komen, die nu nog vaak kampt met stroomuitval.
Hybride park
Tesla schoot de staat eerder al te hulp om die tekorten uit de wereld te helpen. Het bouwde daarvoor in minder dan honderd dagen een enorme lithiumbatterij die voldoende elektriciteit levert voor 30.000 gezinnen bij stroomtekort.
In de naburige deelstaat Queensland bouwt Tesla dan weer een hybride hernieuwbare-energiepark. Zon, wind en een grote lithiumbatterij zullen samen stroom leveren aan het elektriciteitsnetwerk.