Australië biedt asiel aan Zuid-Afrikaanse neushoorns

Nieuws

Australië biedt asiel aan Zuid-Afrikaanse neushoorns

Australië biedt asiel aan Zuid-Afrikaanse neushoorns
Australië biedt asiel aan Zuid-Afrikaanse neushoorns

IPS

27 april 2016

Australië gaat mogelijk onderdak bieden aan tachtig neushoorns die in Zuid-Afrika in hun voortbestaan bedreigd worden. Neushoorns zijn doelwit van stropers en handelaren die grof geld verdienen aan de hoorn van het dier.

Het Australian Rhino Project en de Zuid-Afrikaanse organisatie Elephants, Rhinos and People (ERP) willen in augustus de eerste zes dieren verplaatsen ‘om hun overleven zeker te stellen.’ Als het project slaagt, willen ze ook dieren overbrengen vanuit Afrika naar de Verenigde Staten.

Ray Dearlove, die het Rhino Project in 2013 oprichtte, zegt dat zijn initiatief geen garantie is dat de neushoorn zal overleven, maar dat het slechts één strategie is die daaraan kan bijdragen. ‘Het verplaatsen van zes neushoorns zal de wereld niet veranderen, maar deze zes zullen in ieder geval niet gedood worden’, verklaarde hij tegenover het tijdschrift Australian Geographic.

De zes neushoorns gaan naar Australië als test, om te zien of het mogelijk is de dieren succesvol te herhuisvesten. Na een quarantaine-periode gaan ze waarschijnlijk naar het safaripark van Monarto Zoo, bij Adelaide.

Zeldzaam

Het Rhino Project schat het aantal witte neushoorns in Afrika momenteel op ongeveer twintigduizend. De zwarte neushoorn is nog zeldzamer, daarvan leven er naar schatting nog vijfduizend. Intensieve bescherming leidde ertoe dat de witte neushoorn zich in Afrika in de afgelopen eeuw enigszins herstelde: van minder dan honderd dieren tot twintigduizend nu.

In 2007 vielen slechts 13 Zuid-Afrikaanse neushoorns in handen van stropers. In 2014 was dat aantal opgelopen tot 1215.

Stroperij vormt echter een steeds grotere bedreiging voor de dieren. De hoorn van de neushoorn heeft grote waarde in de Aziatische traditionele geneeskunde. De prijs van één hoorn kan oplopen tot een half miljoen dollar. In 2007 vielen slechts 13 Zuid-Afrikaanse neushoorns in handen van stropers. In 2014 was dat aantal opgelopen tot 1215, een stijging van 9000 procent.

Het is niet voor het eerst dat neushoorns worden verplaatst om ze te beschermen. Eerder al vloog het Wereldnatuurfonds zwarte neushoorns uit Zuid-Afrika per helikopter naar veiliger gebieden in Botswana. De dieren werden daarbij aan hun poten vastgebonden en onder de helikopter gehangen.