Australië presteert slechtst op klimaatgebied

Van de industrielanden van de G20 presteert Australië volgens een nieuw rapport van Climate Transparancy het slechtst. Het land scoort in bijna alle onderzochte categorieën, variërend van CO2-uitstoot tot klimaatbeleid, slecht tot zeer slecht. 

  • Mriya (CC BY-SA 3.0) De Hazelwood energiecentrale in Victoria, Australië, produceert 5% van de benodigde energie in het land en gebruikt daarvoor bruinkool als brandstof. In 2005 stond de centrale op de eerste plaats van de lijst met minst koolstofefficiënte centrales en is daarmee de meest vervuilende energiecentrales ter wereld. Mriya (CC BY-SA 3.0)

De analyse van de klimaatprestaties komt voorafgaand aan de G20-top in China komend weekend. Drie grote verzekeraars riepen de landen van de G20 eerder deze week al op om alle subsidies voor fossiele brandstoffen af te schaffen voor 2020.

In het algemeen gebruiken de G20 hun energiebronnen efficiënter dan in het verleden, zegt Climate Transparancy. De energie-intensiteit (energieverbruik in verhouding tot het bruto binnenlands product) en CO2-intensiteit van de economieën in de G20 neemt af. Deze positieve trend is echter niet voldoende om de groei van de economische activiteit te compenseren.

Op papier is veel vooruitgang geboekt met het groener maken van de economieën. Alle regeringen hebben nationale plannen ingediend voor de klimaattop vorig jaar in Parijs. Ook hebben bijna alle landen energiebesparende maatregelen doorgevoerd in de bouw, en uitstootstandaarden voor auto’s ingevoerd. Ook ondersteunen ze allemaal hernieuwbare energie.

Brazilië

De landen van de G20 produceren samen 75 procent van de broeikasgassen in de wereld. Australië scoort volgens Climate Transparancy ‘zeer slecht’ op het gebied van emissietrends, CO2-intensiteit, het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix en het algehele klimaatbeleid.

Het best scorende land is Brazilië, met de kwalificatie ‘goed’ in de meeste categorieën. Van de energiemix in het land bestond 82 procent in 2012 uit hernieuwbare energie, met name uit waterkracht. In 2030 zal dat naar verwachting 85 procent zijn.

De landen van de G20 moeten meer inzet tonen bij hun streven naar een groene, CO2-arme economie, concludeert Climate Transparancy, vooral op het gebied van steenkool en klimaatbeleid. Tegelijkertijd constateren de auteurs van het rapport dat de landen inmiddels wel de goede weg zijn ingeslagen.

Tussen 1990 en 2013 groeide de CO2-uitstoot van de G20 met 56 procent. Volgens recente cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA) is die groei inmiddels afgevlakt

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.