Verzekeringsbedrijven vragen afschaffing subsidies voor vuile energie

Drie grote verzekeringsbedrijven dringen er in aanloop naar de G20-top in China op aan om alle subsidies voor fossiele brandstoffen al tegen 2020 af te schaffen.

  • Public domain (CC0) In een eerste stadium moeten alle subsidies voor de steenkoolproductie en verkennende boringen naar olie en gas worden afgeschaft, vinden de verzekeringsbedrijven Aviva, Aegon en Amlin Public domain (CC0)

Uit recent onderzoek door het Overseas Development Institute blijkt dat de G20, de twintig belangrijkste industrielanden, samen jaarlijks 444 miljard dollar uitgeven om de productie van fossiele brandstoffen te ondersteunen. Toch beloven de regeringen van die landen al sinds 2009 jaarlijks om die subsidies af te bouwen.

‘Gezien het spoedeisende karakter van de klimaatcrisis komen de volgende stappen al veel te laat’

Het is dringend tijd voor actie, zeggen de verzekeringsmultinationals Aviva, Aegon en Amlin. De bedrijven zijn samen goed voor een verzekerde waarde van zo’n 1.200 miljard dollar wereldwijd. In een gemeenschappelijke verklaring dringen ze er bij de wereldleiders op aan om de subsidies voor fossiele brandstoffen al tegen 2020 af te schaffen.

‘Gezien het spoedeisende karakter van de klimaatcrisis, ook bevestigd door het klimaatakkoord dat in Parijs werd bereikt in december, komen de volgende stappen al veel te laat’, schrijven de bedrijven.

Steenkool

In een eerste stadium moeten alle subsidies voor de steenkoolproductie en verkennende boringen naar olie en gas worden afgeschaft, vinden de bedrijven. Alle G20-landen moeten vanaf volgend jaar ook volledige transparantie bieden over hun subsidies aan de olie-, gas- en steenkoolsectoren.

‘De klimaatverandering is de moeder van alle risico’s’

‘De klimaatverandering is de moeder van alle risico’s, zowel voor bedrijven als de samenleving in het algemeen’, zegt Aviva-ceo Mark Wilson, een van de ondertekenaars. De subsidies voor fossiele brandstoffen zijn volgens de bedrijven een belangrijke oorzaak van het probleem, omdat ze de energiemarkt verstoren.

‘Energiesubsidies zouden gebruikt moeten worden om een duurzame toekomst te creëren via de sociale, ecologische en economische doelstellingen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.