Verzekeringsbedrijven vragen afschaffing subsidies voor vuile energie
IPS
30 augustus 2016
Drie grote verzekeringsbedrijven dringen er in aanloop naar de G20-top in China op aan om alle subsidies voor fossiele brandstoffen al tegen 2020 af te schaffen.
Uit recent onderzoek door het Overseas Development Institute blijkt dat de G20, de twintig belangrijkste industrielanden, samen jaarlijks 444 miljard dollar uitgeven om de productie van fossiele brandstoffen te ondersteunen. Toch beloven de regeringen van die landen al sinds 2009 jaarlijks om die subsidies af te bouwen.
‘Gezien het spoedeisende karakter van de klimaatcrisis komen de volgende stappen al veel te laat’
Het is dringend tijd voor actie, zeggen de verzekeringsmultinationals Aviva, Aegon en Amlin. De bedrijven zijn samen goed voor een verzekerde waarde van zo’n 1.200 miljard dollar wereldwijd. In een gemeenschappelijke verklaring dringen ze er bij de wereldleiders op aan om de subsidies voor fossiele brandstoffen al tegen 2020 af te schaffen.
‘Gezien het spoedeisende karakter van de klimaatcrisis, ook bevestigd door het klimaatakkoord dat in Parijs werd bereikt in december, komen de volgende stappen al veel te laat’, schrijven de bedrijven.
Steenkool
In een eerste stadium moeten alle subsidies voor de steenkoolproductie en verkennende boringen naar olie en gas worden afgeschaft, vinden de bedrijven. Alle G20-landen moeten vanaf volgend jaar ook volledige transparantie bieden over hun subsidies aan de olie-, gas- en steenkoolsectoren.
‘De klimaatverandering is de moeder van alle risico’s’
‘De klimaatverandering is de moeder van alle risico’s, zowel voor bedrijven als de samenleving in het algemeen’, zegt Aviva-ceo Mark Wilson, een van de ondertekenaars. De subsidies voor fossiele brandstoffen zijn volgens de bedrijven een belangrijke oorzaak van het probleem, omdat ze de energiemarkt verstoren.
‘Energiesubsidies zouden gebruikt moeten worden om een duurzame toekomst te creëren via de sociale, ecologische en economische doelstellingen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.’