Australië ratificeert Kyotoprotocol

De Australische premier Malcolm Turnbull belooft dat zijn land alsnog het Kyotoprotocol zal ratificeren. Dat verandert weinig in de praktijk, maar is wel symbolisch belangrijk voor de klimaattop in Parijs.

  • Paul Hocksenar / Flickr (CC by-nc-sa 2.0) Australië heeft een en ander goed te maken op het klimaattoneel. Het land werd vorig jaar nog samen met Canada als “de grootste klimaatschurken ter wereld” bestempeld. Paul Hocksenar / Flickr (CC by-nc-sa 2.0)

Australië heeft een en ander goed te maken op het klimaattoneel. Het land werd vorig jaar nog samen met Canada als “de grootste klimaatschurken ter wereld” bestempeld door het tijdschrift New Statesman, nadat de leiders van beide landen een formele alliantie hadden gesloten om de klimaatonderhandelingen te blokkeren.

Maar enkele weken voor de start van de klimaattop werd de Australische premier Tony Abbott tot aftreden gedwongen, en meteen werd duidelijk dat zijn opvolger Malcolm Turnbull een veel minder harde koers zou varen wat betreft het klimaat.

Turnbull deed niet meteen concrete beloften, maar zei wel open te staan voor internationale onderhandelingen en samenwerking. Met de formele ratificatie van het tweede luik van het Kyoto-protocol, net bij het begin van de Parijse klimaatconferentie, zet Turnbul die belofte nu kracht bij.

Symbolisch

In de effectieve uitstoot van Australië zal daar niet veel van te merken zijn: Kyoto 2 legt landen op hun uitstoot met 5 procent te verminderen tegen 2020, en Australië zal die doelstelling sowieso halen volgens de regering.

Ook voor de klimaattop het geen concrete gevolgen: in Parijs zoekt de wereld naar een klimaatverdrag voor de periode na 2020, om Kyoto op te volgen. Maar waarnemers spreken wel van een erg positief signaal, bij het begin van de klimaatgesprekken. Het is een duidelijk signaal dat Australië een nieuwe koers vaart, en daar kreeg het ook applaus voor.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.