Autobatterijen worden zonnepanelen

Onderzoekers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology hebben een manier gevonden om oude autobatterijen te verwerken tot zonnepanelen. Zo is er niet alleen een goedkope grondstof, maar meteen ook een oplossing voor het vervuilende lood in afgedankte batterijen.

  • © DavidR400 Eén autobatterij is voldoende om dertig gezinnen van zonnepanelen te voorzien © DavidR400

De wetenschappers beschrijven de methode in het tijdschrift Energy and Environmental Science. Ze baseren zich op een recente ontwikkeling in de zonnetechnologie die gebruik maakt het veelbelovende perovskiet, een materiaal dat een erg snelle ontwikkeling doormaakt en zich bijna kan meten met de conventionele zonnecellen.

Eén autobatterij is voldoende om dertig gezinnen van zonnepanelen te voorzien

Dertig gezinnen

Het grote probleem met de perovskiet-zonnecellen is echter het gebruik van lood. Bij de productie daarvan kunnen immers toxische stoffen vrijkomen. Maar precies daar vormen autobatterijen de oplossing, zeggen de onderzoekers. Er hoeft immers geen nieuw lood geproduceerd te worden, en er is meteen een oplossing voor de vele afgedankte autobatterijen.

De onderzoekers toonden aan dat gerecycleerd lood uit de batterijen even goede resultaten behaalt als nieuw materiaal. En omdat de loodhoudende laag voor de zonnecellen amper een halve micrometer dik is, is één autobatterij voldoende om dertig gezinnen van zonnepanelen te voorzien.

De productie is bovendien relatief eenvoudig en zuinig. ‘Het is een proces bij lage temperatuur, en er zijn minder stappen voor nodig dan voor de productie van conventionele panelen’, zegt medeauteur Po-Yen Chen.

Nieuwe batterijen

Tot nog toe wordt 90 procent van het lood uit oude batterijen gebruikt om nieuwe batterijen te produceren. Maar de snelle evolutie in batterijtechnologie zal daar naar alle waarschijnlijkheid een einde aan maken, want nieuwe, efficiëntere types zoals de lithium-ion batterij zijn aan een snelle opmars bezig. ‘Daardoor kunnen in de Verenigde Staten alleen al meer dan 200 miljoen oude batterijen afgedankt worden’, zegt hoofdonderzoek Angela M. Belcher. ‘Dat creëert een enorm milieuprobleem.’

De wetenschappers argumenteren dat de loodhoudende laag volledig ingekapseld zal zijn in andere materialen, waardoor het risico beperkt is dat lood in het milieu terechtkomt. En als de zonnepanelen afgedankt worden, kan het lood gerecycleerd worden in nieuwe panelen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift