AZG trekt zich terug uit Kameroens conflictgebied na geschil met regering

Nieuws

'De lokale bevolking betaalt een zeer hoge prijs voor deze situatie'

AZG trekt zich terug uit Kameroens conflictgebied na geschil met regering

 AZG trekt zich terug uit Kameroens conflictgebied na geschil met regering
 AZG trekt zich terug uit Kameroens conflictgebied na geschil met regering

IPS

05 augustus 2021

Artsen Zonder Grenzen (AZG) verlaat noodgedwongen een regio in Kameroen die door separatistisch geweld nochtans een grote nood heeft aan medische hulpverlening. De Kameroense overheid verhindert de ngo al 8 maanden om hun activiteiten uit te voeren.

© Arne Gillis

In het Engelssprekende gedeelte van Kameroen is de bevolking al vier jaar de speelbal in een gewapend conflict tussen regeringstroepen en Engelstalige separatisten.

© Arne Gillis

De internationale hulporganisatie gooit de handdoek in de ring na een maandenlang geschil met de lokale overheid over de medische hulpverlening in het noordwesten van het land.

In het Engelssprekende gedeelte van het Centraal-Afrikaanse land is de bevolking al vier jaar de speelbal in een gewapend conflict tussen regeringstroepen en Engelstalige separatisten.

Volgens de Verenigde Naties vielen er sinds 2016 al meer dan 3.000 burgerdoden in de “Engelstalige crisis”, zoals het conflict genoemd wordt. Meer dan een miljoen burgers sloegen al op de vlucht. Beide partijen werden al beschuldigd van oorlogsmisdaden door mensenrechtenorganisaties.

‘Steun aan rebellen’

Ondanks de humanitaire crisis verbood de overheid van Kameroen AZG eind vorig jaar om hun activiteiten verder te zetten in het gebied. De ngo bood sinds 2018 gratis medische noodhulp en ambulancediensten aan in de regio. De onderhandelingen om opnieuw aan de slag te kunnen gaan hebben na 8 maanden een impasse bereikt.

De overheid beschuldigt de hulporganisatie ervan de gewapende rebellen te steunen, iets wat AZG categoriek ontkent.

De overheid beschuldigt de hulporganisatie ervan de gewapende rebellen te steunen, iets wat AZG categoriek ontkent. Wel zegt de organisatie in een persbericht dat het ‘medische hulp verschaft aan iedereen, zonder onderscheid te maken’. Het medisch personeel van Artsen Zonder Grenzen behandelde alle directe slachtoffers van gewapend geweld in de regio, ‘in overeenstemming met de beginselen van het internationaal humanitair recht’.

Na 8 maanden van vruchteloze onderhandelingen is het vanuit ‘logistiek-, financieel en veiligheidsoogpunt’ niet meer mogelijk om een team van 80 zorgverleners ter plaatse te houden. De ngo heeft naar eigen zeggen geen alternatief dan de activiteiten terug te schalen.

Burgers dragen gevolgen

Het conflict heeft er de voorbije 4 jaar zwaar ingehakt, ook op economisch vlak. Er zijn wel nog hospitalen die functioneren. Maar de openbare dienstverlening ligt plat, waardoor de burgerbevolking het heel moeilijk heeft om de medische hulpposten te bereiken. Zij die er wel geraken kunnen zich de vereiste behandeling vaak niet permitteren door de crisis. De gratis ambulancedienst van AZG was voor velen dan ook van levensbelang.

De medische teams van Artsen Zonder Grenzen behandelden vorig jaar 180 overlevenden van seksueel geweld, deden 1725 consultaties op het gebied van geestelijke gezondheid, voerden 3272 operaties uit en vervoerden 4407 patiënten per ambulance, waaronder meer dan 1000 vrouwen die op het punt stonden te bevallen.

AZG houdt wel een klein verbindingsbureau open in de regionale hoofdstad, en blijft gesprekken voeren met de overheid. ‘De lokale bevolking betaalt een zeer hoge prijs voor deze situatie. Als de autoriteiten besluiten onze schorsing op te heffen, zullen we onze medische activiteiten zo snel mogelijk hervatten’, zegt Emmanuel Lampaert, coördinator van Artsen Zonder Grenzen voor Centraal-Afrika in een persbericht.