Aziatische mug maakt Afrikaanse tegenhanger resistent tegen malaria

Nieuw onderzoek toont aan dat resistente malariamuggen uit Zuidoost-Azië, Afrikaanse muggen kunnen besmetten. Het gezondheidsrisico voor het Afrikaanse continent wordt daarmee nog groter dan aanvankelijk gedacht.

  • Novartis AG / Flickr (CC by-nc-nd 2.0) Een kleuter wordt onderzocht op malaria in een hospitaal in de buurt van Nairobi, Kenia. Het wordt steeds moeilijke om de ziekte te behandelen Novartis AG / Flickr (CC by-nc-nd 2.0)

Bijna 1 miljoen mensen sterven jaarlijks aan malaria, vooral baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen. De meerderheid van de slachtoffers valt in Afrika.

Volgens schattingen sterft er elke 30 seconden een kind aan deze ziekte die wordt overgedragen door muggen, die eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen prikken. De besmette muggen zijn drager van de parasiet Plasmodium.

Snelle verspreiding

Artemisinine wordt beschouwd als het meest effectieve geneesmiddel tegen malaria. In 2012 meldden wetenschappers al dat de malariaparasiet steeds resistenter wordt tegen dit middel. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de strijd tegen malaria, waarschuwden ze.

De onderzoekers van de nieuwe studie die werd gepubliceerd in Nature Communications, vrezen dat de resistente parasieten zich nog sneller zullen verspreiden richting het Afrikaanse continent dan aanvankelijk werd gedacht.

Immuunsysteem

De onderzoekers onderzochten de Anopheles-mug die enkel voorkomt in Zuidoost-Azië.In Afrika is het met name de Anopheles coluzzii-mug die het vaakst drager is van malaria.

Beide soorten muggen werden in het laboratorium geïnjecteerd met artemisinine-resistente parasieten uit Cambodja. Het bleek dat de Afrikaanse muggen evengoed besmet raakten met de Aziatische parasiet, omdat deze over de genetische capaciteit beschikt om het immuunsysteem van muggen te vernietigen waardoor ze snel in andere soorten (muggen) kan binnendringen.

‘De mogelijkheid van deze artemisinine-resistente parasieten om zoveel verschillende soorten muggen te kunnen besmetten, kan de snelle verspreiding van de malariaresistente muggen in Cambodja en de buurlanden verklaren. Het bemoeilijkt verdere inspanningen om de globale verspreiding van malaria tegen te gaan’, schrijven de onderzoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.