Aziatische ontwikkelingsbank waarschuwt voor klimaatmigratie

Nieuws

Aziatische ontwikkelingsbank waarschuwt voor klimaatmigratie

Joren Gettemans

09 februari 2011

De regeringen van Aziatische landen kunnen zich maar beter voorbereiden op grote migratiegolven. Dat staat te lezen in een voorlopig rapport van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB).

Cyclonen, overstromingen en droogte zullen steeds meer mensen verplichten om te migreren, stelt het rapport. In 2010 alleen al joeg extreem weer in Maleisië, Pakistan, China, de Filipijnen en Sri Lanka miljoenen mensen op de vlucht. Dat aantal zal in de komende decennia alleen maar stijgen naarmate de toenemende klimaatverandering tot meer extreme weersomstandigheden leidt.

“Er is geen internationaal samenwerkingsverband op poten gezet om die migratiestromen in goede banen te leiden”, stelt het rapport. “Nationale overheden en de internationale gemeenschap moeten dit probleem dringend op een proactieve manier aanpakken.” Het rapport Climate Change and Migration in Asia and the Pacific wordt officieel pas volgende maand gepubliceerd als onderdeel van een sensibiliseringsproject, maar de ADB maakte de krachtlijnen nu al bekend.

Armen grootste slachtoffers

“Klimaatmigratie zal de armen en kwetsbaren harder treffen dan anderen”, zegt Bart W. Édes, directeur van de afdeling Armoedebestrijding, Gender en Sociale Ontwikkeling van de Ontwikkelingsbank. “Op veel plaatsen zullen de bewoners die het minst in staat zijn om met de weersomstandigheden en de milieu-impact ervan om te gaan, gedwongen worden met weinig middelen te vertrekken richting een onzekere toekomst. Wie ervoor kiest om in zijn gemeenschap te blijven, zal moeten vechten voor zijn levensonderhoud in risicogebieden die overgeleverd zijn aan de genade van de natuur.”

Toch is het rapport van de ontwikkelingsbank niet het zoveelste doemscenario. Als de migratie goed beheerd wordt, kan ze bijdragen aan een betere adaptatie aan een veranderend klimaat en zelfs nieuwe kansen scheppen voor de verplaatste bevolking in minder kwetsbare gebieden, stelt de ADB.