Aziatische versie van WSF start
Anil Netto
24 maart 2006
Vandaag trekken Tariq Ali, Desmond Tutu en andere bekende koppen in Karachi de Aziatische versie van het Wereld Sociaal Forum op gang. Er worden 30.000 deelnemers verwacht.
In januari sloeg het Wereld Sociaal Forum 2006 al zijn tenten op in Mali (Afrika) en Caracas (Latijns-Amerika), nu trekken ze naar Azië. Het WSF in Pakistan duurt van 24 tot 29 maart en mogelijk komt er in oktober nog een vierde editie, in Bangkok.
Op het Wereld Sociaal Forum draait alles rond het verzet tegen een wereld die bestuurd wordt volgens een economische logica van groei en winstmaximalisering, kortweg aangeduid met neoliberalisme. Wat daarvoor in de plaats moet komen, is moeilijk voor één gat te vangen. De andersglobalisten zijn een beweging geworden die synoniem staan met concrete doelstellingen als de tobintaks, de millenniumdoelstellingen en het toegangsrecht tot zuiver water voor iedereen.
De jaarlijkse bijeenkomst van andersglobalisten wordt dit jaar op verschillende plaatsen georganiseerd omdat het de regionale spreiding van de beweging ten goede komt. Aan deelnemers zal het WSF in de miljoenenstad Karachi geen gebrek hebben. De organisatoren verwachten 30.000 deelnemers. Dat is dubbel zoveel als het WSF in het Malinese Bamako en drie keer minder als de editie in Caracas, waar 100.000 mensen op afkwamen. De cijfers maken duidelijk dat het WSF nog altijd het sterkst leeft in het continent waar het in 2001 ontstond.
Daarom is decentraliseren een goed idee, vindt een WSF’er van het eerste uur. Het is belangrijk dat Afrikaanse en Aziatische groepen discussiëren over zaken die voor hen belangrijk zijn.
Tegelijk hebben veel WSF-veteranen een steeds groter probleem met een formule die intussen zes jaar oud is. Het Wereld Sociaal Forum is nog steeds ‘een open ontmoetingsruimte voor sociale bewegingen, netwerken, niet-gouvernementele organisaties en andere middenveldorganisaties’. Netwerken, ervaringen delen en gezamenlijke doelstellingen formuleren is nog steeds de enige betrachting.
Onze andersglobalist van het eerste uur, die liever anoniem blijft, wil dat het WSF een echte politieke beweging wordt. We moeten een structuur en een organisatie krijgen. Een permanent secretariaat met verkozen vertegenwoordigers dat meer doet dan coördineren: een strategische stappen bepalen, de lijnen uitstippelen, … ja, waarom geen programma voor wereldwijde rechtvaardigheid?
Wat is de waarde van de het WSF uiteindelijk als het een los netwerk wordt? Dan is het gewoon een jaarlijkse jamboree of een feest van veelzijdigheid. Voor mij hoeft het dan niet meer.
De oude formule heeft wel zijn vruchten afgeworpen, menen velen. De eerste edities (in Porto Alegre) hebben een enorme impact gehad. Ze hebben de hegemonie van het neoliberale denken over economie doorbroken, zegt Sarojeni Rengam, de directeur van het Pesticide Action Network’s Asia Pacific (PAN-AP). (MM/ADR)