Azië mist 163 miljoen vrouwen

Nieuws

Azië mist 163 miljoen vrouwen

Zofeen Ebrahim

30 oktober 2007

Aziaten selecteren hun kinderen steeds vaker op geslacht. Vooral in China en India worden veel vrouwelijke embryo’s geaborteerd en wordt de verhouding tussen mannen en vrouwen steeds onevenwichtiger. Heel Azië 'mist' volgens internationale experts al ongeveer 163 miljoen vrouwen.

China staat bovenaan de lijst met landen waar de verhouding tussen de seksen het onevenwichtigst is. In dat land worden slechts 100 meisjes geboren voor elke 120 jongens. India volgt, met in 2001 een verhouding van 108 jongens tegenover 100 meisjes. De cijfers werden bekend gemaakt op de vierde Aziatische Conferentie over Reproductieve en Seksuele Gezondheid.
Als geen actie wordt ondernomen, dreigen ook in Nepal en Vietnam binnenkort ronduit onevenwichtige verhoudingen. Uit de laatste serie studies van het VN-Bevolkingsfonds UNFPA over de situatie in China, India, Nepal en Vietnam, blijkt dat miljoenen ouders hun toevlucht nemen tot moderne techniek om er zeker van te zijn dat ze een zoon krijgen. Meisjes worden al in een vroeg stadium van de zwangerschap geaborteerd.
Volgens Purnima Mane, plaatsvervangend directeur van het VN-bevolkingsfonds UNFPA, kan die trend leiden tot meer geweld, migratie, mensenhandel en grotere druk op vrouwen.
“Als er geen economische erkenning is voor het werk van vrouwen en vrouwen geen sociale waarde krijgen toegemeten, wordt het makkelijker om meisjes af te schrijven”, zei Renuka Chowdry, de Indiase onderminister voor Vrouwen en Kinderontwikkeling, op de conferentie.
Het onevenwicht in China wordt, naast de vanouds gebruikelijke voorkeur voor een zoon, veroorzaakt door de slechte sociale zekerheid op het platteland. De draconische éénkindpolitiek die China vanaf de jaren tachtig voert en de kosten van het opvoeden van een kind creëerden een klimaat dat aanzet tot misbruik van moderne technologie.
In India komt discriminatie van meisjes meer voor onder stedelingen en welgestelde families, terwijl dat in China juist het geval is op het platteland.
In Pakistan, waar abortus illegaal is en onveilige abortussen veel voorkomen, bestaat opvallend genoeg geen selectieprobleem. “De weinige studies die hiernaar gedaan zijn, wijzen er op dat selectieve abortus hier erg zeldzaam is. Dat zou kunnen komen doordat de techniek hier nog niet zo sterk is doorgedrongen, zei dr. Yasmeen Sabeeh Qazi van de David en Lucille Packard Foundation in Pakistan. Ook geloof speelt in Pakistan een rol. “Abortus wordt in de islam gezien als een zonde waarmee de plegers onheil over zichzelf afroepen.”