Azië is nieuwe epicentrum van de wapenhandel

Nieuws

Azië is nieuwe epicentrum van de wapenhandel

John Feffer

23 maart 2012

Azië is het nieuwe geopolitieke zwaartepunt van de wereld, gemeten aan de wapenhandel. Met China op kop heeft het voor het eerst in de moderne geschiedenis hogere militaire uitgaven dan Europa.

De vijf grootste wapenimporteurs van de afgelopen vijf jaar moeten in Azië worden gezocht, aldus nieuwe cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

India koopt het meeste wapentuig aan, en gaat zich vooral in Rusland bevoorraden. Buurland Pakistan is de derde grootste importeur en kijkt daarvoor hoofdzakelijk naar China en de VS.

Ondanks de opmars van China blijven de vijf belangrijkste wapenleveranciers niet-Aziatische landen: de VS, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. “De landen in deze top-5 zijn al decennialang dezelfde. Maar we zien dat hun aandeel afneemt en dat ze concurrentie krijgen van China”, verklaart Paul Holtom van Sipri.

“De wapenhandel volgt de algemene machtsverschuiving naar Azië”, zegt Patrick Cronin, directeur van het Asia-Pacific Security Programme bij het Center for a New American Security. “Wat opvalt is de toenemende productiecapaciteit. En ook kwalitatief kunnen de Aziatische wapens zich stilaan meten met de Amerikaanse en Europese.”

Volgens het International Institute for Strategic Studies (IISS) spendeerde Azië in 2011 ongeveer 200 miljard euro aan wapentuig. China neemt een derde van die som voor zijn rekening.

Wapenwedloop

Analisten hebben lange tijd geweigerd om de toenemende militaire uitgaven in Azië een wapenwedloop te noemen, omdat de hogere uitgaven niet per se een antwoord waren op het wapenbeleid van rivaliserende landen. Maar daar komt verandering in. “Als een land ziet dat een concurrent een bepaald wapensysteem koopt, wil het dat ook”, meent Holtom.

Azië telt een aantal sluimerende conflicten: tussen India en Pakistan, China en Taiwan, en Noord- en Zuid-Korea. Ook grensgeschillen, iets waar Europa bijna geen last meer van heeft, blijven een probleem.

De wereldwijde economische crisis heeft weinig impact gehad op de wapenwedloop in Azië. In tegenstelling tot Europa is het economische hersteld hier al ingezet. Bovendien zien veel landen de wapenhandel als een goede zaak voor de economie.