Azië wil vooruit met regionale economische integratie

Nieuws

Azië wil vooruit met regionale economische integratie

Azië wil vooruit met regionale economische integratie
Azië wil vooruit met regionale economische integratie

Thalif Deen

04 januari 2013

Azië werkt aan een grote doorbraak in zijn regionale economische integratie. De Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (Asean) en de Zuid-Aziatische Associatie voor Regionale Coöperatie (Saarc) nemen het voortouw.

Concreet is er tegen 2015 een nieuwe economische gemeenschap binnen Asean gepland en tegen 2020 een eigen economische unie binnen de Saarc.

“Regionale samenwerking is belangrijk in een geglobaliseerde wereld”, verklaart Ahmed Saleem, de secretaris-generaal van de in Nepal gevestigde Saarc. “De Wereldhandelsorganisatie erkent de oprichting van regionale handelsgroepen zolang zo’n blok zelf niet protectionistisch wordt.”

De acht leden van Saarc zijn Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, de Malediven, Nepal, Pakistan en Sri Lanka.

Vrij verkeer

Een Asean-diplomaat legt uit dat hun economische gemeenschap niet per se een gemeenschappelijke markt is. Ze beschouwt Asean wel als één zeer competitieve economische regio die volledig geïntegreerd is in de wereldeconomie.
Naast vrij verkeer van goederen werkt Asean momenteel ook aan vrij verkeer van diensten, aldus de diplomaat.

De tien leden van Asean zijn Brunei, Myanmar, Cambodia, Indonesië, Laos, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Volgens de International Grains Council controleren Thailand en Vietnam momenteel ongeveer de helft van de globale rijsthandel, terwijl India de grootste rijstexporteur blijft,

Zuid-Zuidsamenwerking

Voor de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gaat Zuid-Zuidsamenwerking verder dan alleen handel. “Regionale samenwerking is cruciaal. De uitdagingen van de klimaatverandering, drugssmokkel, terrorisme en extremisme kan geen enkel land alleen aanpakken”, zei hij vorige maand.

Op economisch vlak hebben de Verenigde Naties een speciaal programma voor de economieën van Centraal-Azië, in de eerste plaats om hier de regionale economische samenwerking en integratie te verbeteren. Het is de bedoeling om Aziatische ervaringen met regionale economische integratie binnen groepen zoals Asean en Saarc uit te wisselen.

Op een vergadering in Bangkok in november zei de uitvoerende secretaris van de Economische en Sociale Commissie voor Azië en het Pacifische gebied, Noeleen Heyzer, dat “regionale economische integratie belangrijker dan ooit is geworden om nieuwe drijfveren van regionale groei te vinden”.

“Regionale oplossingen door regionale samenwerking kan een manier zijn om economische groei duurzamer te maken en tientallen miljoenen mensen uit de armoede te tillen”, voegde ze eraan toe.

Politieke spanning

Saleem, de secretaris-generaal van Saarc, meent dat de oprichting van zijn regionale groep het voor lidstaten gemakkelijker heeft gemaakt om samen te werken in domeinen waarin dat anders veel moeilijker zou zijn. Regionale samenwerking heeft volgens hem ook de (politieke) spanning aanzienlijk doen afnemen.

De Asean-diplomaat besluit dat de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen relatief succesvol is geweest in het versterken van economische en commerciële relaties onder haar leden. “Asean zal deze relaties blijven uitdiepen, met het oog op de oprichting van de economische gemeenschap in 2015.”