Luchtvervuiling door fossiele brandstoffen is de oorzaak

Baby's krijgen al tijdens de zwangerschap roet in de longen

Pixabay

Ongeboren baby’s krijgen al in het eerste trimester van de zwangerschap luchtvervuiling in hun longen en andere vitale organen. Dat blijkt uit Belgisch-Brits onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Zwarte koolstof is een belangrijk bestanddeel van fijnstof en wordt uitgestoten door verbrandingsmotoren, steenkoolcentrales en ander gebruik van fossiele brandstoffen. De studie toont aan hoe minuscule partikels in de foetus terechtkomen.

De mate waarin baby en placenta worden blootgesteld aan de vervuiling komt overeen met de blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling. En de deeltjes blijken zelfs al in de eerste drie maanden van de zwangerschap terecht te komen in zich ontwikkelende organen zoals de lever, de longen en de hersenen.

Verontrustend

Over de precieze impact van de nanodeeltjes is nog niet veel gekend, maar het team achter de studie noemt de bevindingen zeer verontrustend.

‘Wat nog zorgwekkender is, is dat deze zwarte koolstofdeeltjes ook in het zich ontwikkelende menselijke brein terechtkomen.’

‘We weten dat blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap en de kindertijd in verband wordt gebracht met doodgeboorte, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en een verstoorde hersenontwikkeling, met gevolgen die het hele leven kunnen aanhouden’, zegt Tim Nawrot van de UHasselt. ‘Wat nog zorgwekkender is, is dat deze zwarte koolstofdeeltjes ook in het zich ontwikkelende menselijke brein terechtkomen. Dat betekent dat ze direct kunnen interageren met de controlesystemen in menselijke foetale organen en cellen.’

Lager geboortegewicht

Een studie in Groot-Brittannië uit 2017 toonde al aan dat de blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling tot een lager geboortegewicht bij kinderen leidt. Dat bleek uit een vergelijking van het geboortegewicht van 540.365 kinderen in en rond Londen, en cijfers over de luchtvervuiling.

Eerdere studies toonden al een link aan tussen luchtvervuiling en onder meer complicaties in de zwangerschap en kinderziekten. Een studie uit 2016 toonde onder meer een hoger aantal ontstekingen in de baarmoeder, en daarmee ook de kans op neurologische schade en ademhalingsproblemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.