Dossier: 

‘Parijs wordt de eerste klimaattop waarop we tot een akkoord gaan komen sinds 2009’

Het akkoord dat de klimaattop in Parijs moet opleveren wordt misschien niet het beste akkoord, het zal wel “een enorme vooruitgang” betekenen. Dat zegt de Chileense president Michelle Bachelet in een interview met persagentschap IPS.

  • UN Women (CC BY-NC-ND 2.0) Michelle Bachelet in juli 2012, toen ze dienst deed als hoofd van UN Women. Tussen 2006 en 2010 was ze reeds president, ze werd in 2013 herverkozen. UN Women (CC BY-NC-ND 2.0)

Michelle Bachelet is een van tientallen regeringsleiders op de VN-klimaattop (COP21) die volgende week van start gaat in Parijs. Daar proberen 195 landen een akkoord te bereiken dat de opwarming van de aarde moet beperken.

‘COP21 is niet het einde maar het begin van een proces, een proces waarin de landen eerst hun nationale doelstellingen voorstellen. Nadien komen de mechanismen om de implementatie te evalueren en na een bepaalde tijd andere doelstellingen – voor sommige landen ambitieuzere doelstellingen – voor te stellen’, zegt de Chileense president.

Niet het beste akkoord

‘Het wordt de eerste klimaattop waarop we tot een of ander akkoord gaan komen, na Kopenhagen (2009). Toen kwam het niet tot een akkoord ook al wist men dat het Kyotoprotocol afliep. Het wordt misschien niet het beste akkoord, het kan zijn dat de doelstellingen die de landen tot nog toe hebben bekendgemaakt niet voorkomen dat de temperatuur op onze planeet met meer dan 2 graden stijgt. Maar al bij al is het een enorme vooruitgang in vergelijking met wat vroeger is gebeurd.’

Chili blijft wel benadrukken dat de doelstellingen bindend moeten zijn. ‘We gaan dat standpunt verdedigen, een standpunt dat duidelijk niet door iedereen wordt gedeeld’, aldus Bachelet.

Economische gevolgen

Bij de formulering van haar eigen doelstellingen raadpleegde de Chileense regering de bevolking. Sommige doelstellingen vielen niet in goede aarde in de bedrijfswereld. Bemoeilijkt dat de uitvoering van de Chileense plannen niet?

‘Niet iedereen is het altijd eens met elkaar, dat hebben we in verschillende processen gezien. Ik hoop dat de mensen zich steeds bewuster worden van het probleem, ook dat is een opdracht voor onze regering. De klimaatverandering is een realiteit, geen uitvinding. De gevolgen zullen rampzalig zijn voor iedereen, ook voor de economie.’

‘De gevolgen zullen rampzalig zijn voor iedereen.’

‘Enerzijds willen we de uitstoot absoluut met 30 procent verminderen tegen 2030. Sommigen vinden dat te weinig, maar het is waar we ons vandaag toe kunnen verbinden gezien de economische situatie in ons land en in de rest van de wereld. Het gaat om een ernstig en verantwoordelijk engagement. Als de economische situatie verbetert, kunnen we uiteraard ambitieuzere doelstellingen formuleren.’

‘Anderzijds heeft Chili een adaptatieplan, dat onder meer voorziet in de herbebossing van meer dan 100.000 hectare inheems bos en een programma van energie-efficiëntie.’

Uitstoot met 45 procent verminderen

Moet Latijns-Amerika steun krijgen in zijn strijd tegen de klimaatverandering, bijvoorbeeld via het Groene Klimaatfonds? ‘We zitten als regio met de contradictie dat we enerzijds als middeninkomenslanden geen voorrang krijgen bij de verdeling van de middelen, terwijl onze economieën geen hogere kosten aankunnen. Maar anderzijds zijn we de landen die het minst uitstoten.

‘Daarom hebben we in Chili twee doelstellingen geformuleerd: een zonder externe steun, en een met externe steun, waarbij we de uitstoot met 45 procent verminderen. Maar financiering is ook mogelijk via samenwerkingsprogramma’s waardoor onze landen over nieuwe technologieën kunnen beschikken waardoor ze hun doelstellingen kunnen halen.’

Terreuraanslagen Parijs

Dat de klimaattop doorgaat ondanks de recente terreuraanslagen is een duidelijk statement, zegt Bachelet. ‘Meer dan 160 staatshoofden en regeringsleiders hebben toegezegd voor Parijs: dat is een zeer duidelijk signaal dat we niet van plan zijn toe te geven aan de angst.

‘We gaan eerst en vooral naar Parijs omdat het thema belangrijk is, maar ook omdat we een duidelijk signaal willen geven dat we dit soort acties niet tolereren en we de waarden die we essentieel achten, zullen blijven verdedigen. En we willen Frankrijk, president François Hollande en het Franse volk een hart onder de riem steken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift