Bahreiners vragen afschaffing doodstraf
Suad Hamada
01 april 2010
Bahrein neemt al jaren een moratorium op de doodstraf in acht. Velen hopen nu dat de Golfstaat de internationale trend volgt om de doodstraf af te schaffen.
Vorige maand was Bahrein een van de drie Golfstaten waar een doodsvonnis werd uitgesproken. De veroordeelde is een migrant uit Bangladesh, die in een hotel werkte en ervan beschuldigd werd als pooier te werken. Maar de laatste keer dat de doodstraf werd uitgevoerd in Bahrein dateert al van 2006. Toen werden twee vrouwen en een man uit Bangladesh geëxecuteerd voor hun betrokkenheid in moordzaken. Het was toen van 1996 geleden dat de doodstraf nog eens was uitgevoerd in de Golfstaat.
Mensenrechtenactivisten hopen dat Bahrein het moratorium handhaaft en zelfs nog een stap verder gaat en de straf afschaft. “Als je moordenaars doodt, dan sterven ze voor ze berouw kunnen tonen, als je ze levenslang opsluit dan krijgen ze de kans te veranderen en betere mensen te worden”, zegt parlementslid Faisal Fulad, secretaris van de plaatselijke mensenrechtenorganisatie BHRWS. Hij werkt aan een wetsvoorstel dat de doodstraf afschaft. De conservatieve meerderheid in het parlement is evenwel niet gewonnen voor afschaffing.
De zes Golfstaten – Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten – passen allemaal de doodstraf toe. De executies gebeuren door ophanging of het vuurpeloton, behalve in Saoedi-Arabië, dat de islamitische regels van onthoofding en steniging volgt.
Migranten
Mensenrechtenactivisten en juridische experts wijzen erop dat migranten in Bahrein slechte juridische bescherming krijgen als ze in een rechtszaak verwikkeld raken. Ze zijn niet vertrouwd met het Arabisch. Soms is niet eens in een vertaler voorzien.
In de Golfstaten werken 12 miljoen migranten, vooral in de bouwsector, in ziekenhuizen, op olieboorplatformen en als huishoudpersoneel. De meeste migranten komen uit Azië. Volgens een rapport van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten worden de rechten van migranten systematisch geschonden in de Golfstaten. “Het aantal migranten dat wordt geëxecuteerd na een doodsvonnis is verhouding veel groter dan hun aandeel in de totale bevolking”, zegt het rapport.
De Bahreinse psychologe en vrouwenrechtenactiviste Fakhriya Dairi is voorstander van het behoud van de doodstraf voor verkrachters. “Misdadigers executeren kan wreed zijn, maar verkrachters die de toekomst van hun vrouwelijke slachtoffers vernietigen, zijn nog wreder. Verkrachting is een tragedie voor alle vrouwen, maar Arabische samenlevingen stoten de vrouwelijke slachtoffers van verkrachting ook uit waardoor de vrouwen niet langer kunnen trouwen.”