Ban Ki-moon: 'Verbod op kernproeven is mijn persoonlijke prioriteit'

Het Kernstopverdrag (CTBT) dat in 1996 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) werd aangenomen is nog steeds niet in werking. Drie landen weigeren te ondertekenen, vijf te ratificeren. Nu Noord-Korea opnieuw tests uitvoerde ziet VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het als zijn persoonlijke prioriteit om de wereld te verlossen van kernproeven.

  • Jonathan Hawk (CC BY-NC 2.0) Ban Ki-moon: 'Het beëindigen van kernproeven is gedurende mijn hele diplomatieke carrière al een grote zorg geweest. Het is mijn persoonlijke prioriteit om een wettelijk verbod op nucleaire tests te bereiken.' Jonathan Hawk (CC BY-NC 2.0)

Op de Internationale Dag tegen Kernproeven vorige week riep VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de achterblijvende staten op om alsnog te ondertekenen en te ratificeren en zo ‘een belangrijke stap te zetten in de richting van een kernwapenvrije wereld.’

De landen die weigeren te ondertekenen (India, Noord-Korea en Pakistan) en te ratificeren (Verenigde Staten, China, Egypte, Iran en Israël) maken immers dat het verdrag 19 jaar na de aanname wel heel erg vrijblijvend is.

2000 kernproeven

Momenteel onderschrijven verschillende landen met kernwapens een vrijwillig moratorium op kernproeven maar ‘moratoria zijn geen vervanging van een kernstopverdrag dat van kracht is’, zei Ban. ‘De drie nucleaire tests uitgevoerd door Noord-Korea zijn daar het bewijs van.’

Eerder deze week liep het nieuws binnen dat Noord-Korea opnieuw begonnen was met een programma voor de ontwikkeling van kernwapens.

‘Het beëindigen van kernproeven is gedurende mijn hele diplomatieke carrière al een grote zorg geweest. Het is mijn persoonlijke prioriteit om een wettelijk verbod op nucleaire tests te bereiken’, zei Ban.

‘Sinds de eerste kernproef in New Mexico 70 jaar geleden, heeft de wereld nog meer dan tweeduizend kernproeven doorstaan’, zei hij. ‘Dit heeft over de hele wereld natuur verwoest en lokale bevolkingen geteisterd. Velen zijn nooit hersteld van de erfenissen van kernproeven uit het verleden en de gevolgen daarvan zoals vergiftigd grondwater, kanker, geboorteafwijkingen en radioactieve neerslag.’

Recalcitrant

‘Ik acht de kans klein dat de acht recalcitrante landen snel aan boord komen van het CTBT’, zegt John Hallam van Human Survival Project (HSP) en People for Nuclear Disarmament (PND).

‘Zo hebben de Amerikaanse republikeinen al laten weten dat ze het verdrag niet zullen ratificeren. Ook India en Pakistan hebben al laten verstaan dat ze niet zullen ondertekenen. Tenslotte zijn er de landen zoals China en nog een of twee anderen die zeggen dat ze pas ratificeren als de VS dat doen.’

Hallam brengt een aantal ‘hoogtepunten’ uit de nucleaire geschiedenis in herinnering. Zo werden meer dan 1100 kernproeven uitgevoerd door de VS in Nevada, Alaska, de Marshalleilanden en andere delen van de Stille Oceaan en in de ruimte.

De grootste proef die de VS deden was de 15Megaton Castle Bravo die de bemanning van de Japanse vissersboot Lucky Dragon een pijnlijke en langzame dood door bestralingsziekte bezorgde en de Marshalleilanden besmette.

De grootste kernproef ooit werd uitgevoerd door de Sovjets in de vroeger jaren ‘60 in Nova Zembla, een groot eiland boven de poolcirkel. Tussen 1955 en 1990 werden hier in totaal 132 kernbommen tot ontploffing gebracht. In 1961 was dat de waterstofbom Tsar Bomba. Met een kracht van 60 megaton veroorzaakte de ontploffing de krachtigste door mensen veroorzaakte explosie ooit. Het gevolg waren seismische schokken die uren aanhielden en radioactieve neerslag over de hele planeet.

Op de rand van de afgrond

Ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan hebben kernproeven gedaan.

De Noord-Koreaanse, Franse, Chinese en Britse tests hebben allemaal stralingsziekte veroorzaakt en de dood bij de lokale bevolking en de deelnemers.

‘Een heropstart van kernproeven zoals die van de Democratische Volksrepubliek Korea brengt de wereld op de rand van de afgrond’, zegt Hallam.

De president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev heeft alvast geantwoord met de lancering van een internationaal project genaamd ATOM (het letterwoord voor Abolish Testing. Our Mission), een e-campagne die wereldleiders aanmaant om kernproeven voor eens en voor altijd te beëindigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.