'Wat betreft luchtverontreiniging zitten we dicht bij een point of no return'
Ban Ki-moon ziet heil in meer diverse financiering voor schone lucht
.jpg)
.jpg)
IPS
07 september 2020
Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de VN, schaart zich achter een oproep om diverse instellingen samen te doen investeren in schone lucht. Daar roept het Clean Air Fund toe op in een rapport naar aanleiding van de eerste "Internationale Dag van Schone Lucht voor een Blauwe Hemel".
Luchtvervuiling in Peking
CC0
Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de VN, schaart zich achter een oproep om diverse instellingen samen te doen investeren in schone lucht. Daar roept het Clean Air Fund toe op in een rapport naar aanleiding van de eerste “Internationale Dag van Schone Lucht voor een Blauwe Hemel”.
Het rapport The State of Global Air Quality Funding 2020 wijst op de “dringende noodzaak” om actie te ondernemen om de mondiale luchtkwaliteit te verbeteren. Vandaag, 7 september 2020, is het de eerste editie van een nieuwe internationale dag die vorig jaar door de Verenigde Naties werd uitgeroepen om meer aandacht te vragen voor luchtverontreiniging: de International Day of Clean Air for Blue Skies.
Luchtvervuiling buitenshuis is verantwoordelijk voor meer dan vier miljoen doden per jaar, stelt Clean Air Fund. ‘Luchtvervuiling deelt veel van dezelfde oorzaken als klimaatverandering’, zei Ban in een communiqué bij de lancering van het rapport. ‘We staan ook hier gevaarlijk dicht bij een point of no return. Tegelijkertijd is de politieke wil om luchtvervuiling aan te pakken in stijgende lijn’, klonk het hoopvol. ‘Dit rapport biedt een belangrijke basis om financiering te richten op de gebieden waar deze het meest dringend is, en stelt financiers in staat om te zien wie er nog meer aan soortgelijke of aan aanvullende projecten werkt.’
Volgens schattingen van de WHO ademt ongeveer 90 procent van de wereldbevolking lucht in die schadelijk is voor hun gezondheid.
Filantropische investeringen
Het rapport, geschreven door onderzoekers van het Clean Air Fund, belicht mogelijkheden tot samenwerking tussen filantropische verenigingen en overheden om de bronnen van luchtverontreiniging aan te pakken. Regeringen hebben bijvoorbeeld de neiging om zich te concentreren op het implementeren van technische oplossingen, merkt het rapport op, ‘terwijl stichtingen zich richten op meer begrip over het probleem en ze vorm willen geven aan effectief beleid’.
In het rapport wordt erop gewezen dat deze benaderingen sterk complementair zijn. ‘Meer samenwerking tussen deze twee instanties zou leiden tot een maximaal rendement van de geïnvesteerde middelen.’
‘Dit onderzoek toont aan dat er mogelijkheden zijn voor financiers om strategisch samen te werken en ervoor te zorgen dat onze inspanningen elkaar ondersteunen en versterken’, zegt Maria Neira, directeur volksgezondheid en milieu bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens schattingen van de WHO ademt ongeveer 90 procent van de wereldbevolking lucht in die schadelijk is voor hun gezondheid.