Worden Rohingya verhuisd naar een kwetsbaar zandbank-eiland in Golf van Bengalen?

UNHCR/Andrew McConnell

 

Het al overbevolkte Bangladesh onthaalde de voorbije maanden zeker 620.000 Rohingya-moslims die op de vlucht gingen voor vervolging en systematisch geweld in Myanmar. Zij zijn niet de eerste Rohingya die de grens oversteken: voor dit jaar waren er al 300.000 Rohingya die hun toevlucht in Bangladesh hadden gezocht. De Rohingya werden in een VN-rapport omschreven als de meest vervolgde minderheid ter wereld -en dat is niet van recente datum. In 1982 werden de burgerrechten van de Rohingya al geschrapt, toen de militaire dictatuur besliste dat deze etnische groep niet tot de “nationale minderheden” van Birma behoorde.

De regering van Bangladesh heeft nu bekendgemaakt dat ze 100.000 gevluchte Rohingya tegen 2019 wil hervestigen op het eiland Thengar Char, ook Bhashan Char genoemd, in de Golf van Bengalen. Aan de relocatie zou een prijskaartje van 280 miljoen dollar hangen. 

Ophoping van slib

Thengar Char ontstond in 2006 door ophoping van miljarden tonnen slib afkomstig van het Himalaya-gebergte. Al in 2015 opperde Bangladesh om een deel van de Rohingya-migranten naar het -op dat moment- negen jaar oude eiland te transporteren. Recent heeft een regeringscommissie beslist om het eiland te gaan ontwikkelen. 

Regeringsleden spreken van een ernstig veiligheidsrisico in de vluchtelingenkampen

Hulporganisaties zijn bezorgd omdat dit eiland regelmatig overstroomt van juni tot september tijdens de moesson. Bovendien zijn er ook piraten actief die de territoriale wateren van Bangladesh onveilig maken. Onder andere Amnesty International deed al een oproep aan de regering van Bangladesh om niet door te gaan met de hervestiging van Rohingya naar Thengar Char, een eiland zonder voorzieningen en op twee uur varen van de dichtstbijzijnde nederzetting.

De meeste chars zijn zelfs eilanden met een bijzonder korte levensduur. Driekwart zouden volgens een studie niet langer dan negen jaar bestaan, slechts tien procent is stabiel genoeg om langer dan 18 jaar bewoonbaar te zijn. 

De Rohingya zitten nu in vluchtelingenkampen rond de zuidelijke stad Cox’s Bazar. De toestand in die vluchtelingenkampen is benauwd, in die mate dat regeringsleden spreken van een bedreiging voor de veiligheid. Er is ook de vrees voor het uitbreken van epidemies. Vandaar ook dat Bangladesh zich richt tot de internationale gemeenschap om een oplossing te zoeken voor de Rohingya-vluchtelingen.

EU en Australië

Vluchtelingen op een eiland zetten is natuurlijk niet nieuw. Zowel de EU als Australië gebruiken eilanden als tijdelijke opvangplaatsen, al is de invulling van het woord tijdelijk hier rekbaar. Lesbos bij Griekenland, Lampedusa bij Italië, er lijkt geen einde te komen aan de vluchtelingencrisis op de eilanden in de Middellandse Zee. 

Australië van zijn kant heeft vier jaar lang een detentiecentrum opengehouden op Manus Island in de Stille Oceaan. Omwille van massaal protest besliste de Australische regering om het centrum vorige maand te sluiten. Toch bleven er 606 mannen achter op het eiland ten noorden van Papoea-Nieuw Guinea. Volgens de Australische autoriteiten zijn slechts 440 van die achterblijvers legitieme migranten.

Ondanks de officiële sluiting van het detentiecentrum, hebben de vluchtelingen zich gebarricadeerd in de verlaten faciliteiten waar Australië letterlijk de stekker heeft uitgetrokken. De crisis is nijpend, en Amnesty International rapporteert meer dan 90 zieken. Nieuw-Zeeland stelde al voor om 150 vluchtelingen onderdak te bieden, maar Australië weigerde dat voorstel.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern laat in The Guardian optekenen dat ze blijft proberen om haar Australische collega Malcolm Turnbull overstag te laten gaan. Charlie Benjamin, een vertegenwoordiger van Papoea-Nieuw Guinea, vindt dat Nieuw-Zeeland eigenhandig mag optreden, zonder een deal te sluiten met Australië.

Een definitieve oplossing is midden december nog niet gevonden. Er zijn wel al nieuwe gebouwen in gebruik genomen, maar er is onvoldoende plaats voor iedereen. De Verenigde Staten hebben laten weten dat ze 60 vluchtelingen voor screening laten verhuizen van Manus Island naar Port Moresby, op het vasteland van Papoea-Nieuw Guinea. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.