Be Fair & Sustainable Awards uitgereikt in Brussel

Nieuws

Be Fair & Sustainable Awards uitgereikt in Brussel

Ter gelegenheid van de Week van de Fair Trade zijn er vier prijzen -samen goed voor 20.000 euro- uitgereikt aan de beste initiatieven inzake eerlijke en duurzame handel met ontwikkelingslanden. De winnaars zijn: Fairytale (fairtrade doopsuiker verpakking en artisanale cadeaus), ACP (duurzaam promotextiel en werkkledij), Fair Trade South Africa (de koepel van fair trade in Zuid-Afrika) en UGPPK/S-Z (unie van vrouwenorganisaties uit Burkina Faso voor de productie van fair trade karitéboter).

Drie Be Fair Awards belonen initiatieven die eerlijke handel betreffen: de eerste voor de beste Belgische onderneming die fairtradeproducten verkoopt of eerlijke diensten aanbiedt, de tweede voor de beste organisatie van “Zuid/Zuid” eerlijke handel (producten worden geproduceerd en verkocht in het Zuiden zelf) en de derde voor de beste producentenorganisatie in het Zuiden waar vrouwen de hoofdrol spelen. Een Be Sustainable Award  bekroont de beste Belgische onderneming die duurzame producten verkoopt  of duurzame diensten aanbiedt.

Be Fair Award, de beste Belgische onderneming van eerlijke handel: Fairytale

Met deze prijs wilde de jury een zeer dynamisch bedrijf belonen dat actief is in een gebied waar fair trade nog niet bestond, namelijk de verpakkingsmarkt voor traktaties.
En ze doet dit met succes. Met meer dan 100 klanten per maand, levert Fairytale de doopsuikerverpakking van bijna 3 procent van de geboorten in Vlaanderen. Op deze manier steunt Fairytale vzw projecten voor minder fortuinlijke kinderen in ontwikkelingslanden. Alle producten worden gemaakt door vrouwengroepen in het Zuiden. De winst investeert Fairytale integraal in projecten voor kinderen in het Zuiden (scholen in Kenia, India en Nepal, opvanghuis voor straatkinderen in Peru,…).

Be Fair Award, de beste organisatie van “Zuid/Zuid” eerlijke handel:Fair Trade South Africa

Fair Trade South Africa is de koepel van fair trade in Zuid-Afrika. Opgericht in 2005, wil het label een nationale markt voor Zuid-Afrikaanse fair trade producten ontwikkelen, het publiek bewust maken van eerlijke handel en de solidaire consumptie versterken. De organisatie heeft de ambitie om een sterke sociale beweging op te bouwen voor eerlijkere handelsbetrekkingen en aanvaardbare levensomstandigheden van producenten en werknemers. Gelabelde koffie, thee en wijn zijn momenteel beschikbaar op de lokale markt.
De jury herinnert er aan dat de toekomst van Fair Trade ook binnen ontwikkelingslanden en de Zuid-Zuid handel gerealiseerd moet worden.

Be Fair Award,  de beste producentenorganisatie in het Zuiden waar vrouwen de hoofdrol spelen: UGPPK/S-Z

UGPPK/S-Z is de eerste unie van vrouwenorganisaties voor de productie van karitéboter met het biologische en fair trade label. De Unie brengt 72 groepen samen met in totaal bijna 3000 producenten. De productie steeg van 8 ton karitéboter in 2002 tot bijna 200 ton in 2009.
De erg snelle groei van deze vereniging wordt verklaard door het gewicht van grote klanten in de sector als L’Occitane. De jury was onder de indruk van de sterke sociale impact (het creëren van centra voor alfabetisering, milieubescherming, loonsverhoging voor de vrouwen,…) en van de kwaliteit van de producten. Om een constante kwaliteit te waarborgen, doet de Unie een analyse van de chemische eigenschappen van de karitéboter op elk geleverd lot.

Be Sustainable Award, de beste Belgische onderneming van duurzame handel:  ACP

ACP verdeelt voornamelijk kledij (T-shirts, sweaters, polo’s, werkkledij, vrijetijdskledij…) van fabrikanten en invoerders die duurzaam ondernemen. ACP werd in mei 2009 lid van “Fair Wear Foundation” en steunt ook de campagnes “Schone Kleren” en “Waardig Werk”. Bedrukken of borduren van de kledij doen ze in eigen atelier. ACP gebruikt enkel inkt op waterbasis, milieuvriendelijk en vrij van solventen, zware metalen en weekmakers.
De jury wilde deze stimulerende award aan een innovatief bedrijf geven dat aanwezig is in een niche-markt met een groot potentieel, zoals kleding of promotextiel. Het gebruik van materialen zoals hennep, dat veel minder water vereist dan katoen en geen pesticiden nodig heeft, was een van de elementen die de keuze vergemakkelijkte. ACP is een van de weinige bedrijfspartners van de Fair Wear Foundation en toont aan dat het “duurzame” niet stopt niet bij het milieu. Arbeidsomstandigheden en de rechten van de werknemers zijn even belangrijk.

Meer informatie