Beijing roemt "Tibetaans mirakel"

Nieuws

Beijing roemt "Tibetaans mirakel"

Peter Dhondt

11 juli 2011

"Tibet heeft in zes decennia een ontwikkeling bereikt waar normaal duizend jaar voor nodig is." Dat staat in een witboek over het gebied dat de Chinese regering vandaag (11 juli) heeft gepubliceerd. Volgens de officiële Chinese versie werd Tibet zestig jaar geleden "bevrijd"; maar veel Tibetanen hebben het over een bezetting.

“De Tibetanen hebben onder de leiding van de Chinese Communistische Partij en de Chinese regering een mirakel gecreëerd”, schrijven de auteurs van het witboek. Tibet heeft een feodaal systeem van lijfeigenschap ingeruild voor het socialisme, en isolatie, armoede en achterstand hebben er plaats gemaakt voor openheid, welvaart en beschaving, wordt er in het document geargumenteerd.

300 miljard yuan hulp

Van 1952 tot 2010 heeft de Chinese regering volgens het witboek 300 miljard yuan (33 miljard euro) aan financiële hulp overgemaakt aan Tibet en er ook nog eens 160 miljard yuan (bijna 18 miljard euro) geïnvesteerd. In Tibet wonen maar ongeveer vijf miljoen mensen.

Volgens het witboek is er ook veel vooruitgang geboekt bij de bescherming van de natuur en van de plaatselijke cultuur. De Tibetaanse cultuur zou bloeien als nooit tevoren, en de religieuze vrijheid zou er gerespecteerd en beschermd worden.

China viert “de bevrijding” van Tibet elk decennium. De officiële dag daarvoor is 23 mei, maar tot in juli vinden er allerlei evenementen plaats. Zolang is Tibet dit jaar verboden gebied voor buitenlanders.

Invasie of bevrijding

In niet-Chinese bronnen overheerst de opvatting dat Tibet na een voorgeschiedenis waarbij periodes van Mongoolse en Chinese invloed afgewisseld werden door plaatselijk bestuur, van 1912 tot 1950 een onafhankelijke staat was. Een invasie van het Chinese Volksleger die in 1950 begon en in 1951 werd bezegeld, maakte daar een einde aan.

Experts buiten China zijn het erover eens dat de Chinese aanwezigheid in Tibet tot zware ontsporingen leidde. Vooral de eerste decennia was er sprake van zware repressie. De introductie van andere gewassen leidde tot hongersnoden. Tijdens de culturele revolutie in de jaren zestig werden duizenden Tibetaanse kloosters geplunderd en vernietigd. Een groot deel van het culturele erfgoed ging verloren. China haalt ook massaal Han-Chinezen naar Tibet om de meerderheid van de oorspronkelijke bevolking te breken.

Opstanden

In 1959, tussen 1987 en 1993 en in 2008 kwam het tot opstanden tegen het Chinese beleid in Tibet. Die werden met harde hand neergeslagen. Free Tibet, een groep die opkomt voor het zelfbeschikkingsrecht van de Tibetanen, stelt dat de vrijheid van meningsuiting, van religie en van vergadering nog altijd sterk ingeperkt worden. Willekeurige aanhoudingen en folteringen zouden voortduren. Ook de VN, de VS en Europese landen zijn heel kritisch over het Chinese beleid in Tibet.

De Chinese regering houdt vol dat Tibet sinds de oudheid deel uitmaakte van China. De “zogenaamde Tibetaanse onafhankelijkheid werd verzonnen door oude en nieuwe imperialisten” en “maakte deel uit van een plan van westerse agressors om het territorium van China op te delen.”

Volgens het witboek kan Tibet alleen zeker zijn van “blijvende welvaart en een heldere toekomst” door de leiding van de Communistische Partij te aanvaarden, “het systeem van regionale etnische autonomie en de ontwikkelingsmodus met Chinese karakteristieken en Tibetaanse regionale kenmerken.”