Bekvechtende kandidaten bij Paraguayaanse presidentsverkiezingen
Sofie Coen
19 april 2013
De verkiezingscampagne van aartsrivalen Horacio Cartes van de Colorado Partij en Efraín Alegre van de Alliantie Paraguay Alegre was niet vrij van over en weer vliegende beschuldigingen. Nu zondag 21 april zal blijken wie het onderspit moet delven. Na een turbulent politiek verleden heeft Paraguay nood aan democratische stabiliteit.
Paraguay heeft een woelig politiek verleden. Jarenlang werd het land geregeerd door rechtse of militaire regeringen. Na de staatsgreep van dictator Alfredo Stroessner (1954-1989) bleef zijn partij, de Partido Colorado nog aan de macht tot 2008. In dat jaar verraste bisschop Fernando Lugo van het linkse Patriottische Alliantie voor Verandering, vriend en vijand door de verkiezingen te winnen.
Fernando Lugo werd in 2012 afgezet door de senaat nadat hij in opspraak kwam door een uit de hand gelopen boerenopstand waarbij zeventien mensen om het leven kwamen. Voormalige vicepresident Federico Franco, van de Liberale Partij, nam het roer van hem over. Vele buurlanden interpreteerden het gebeuren als een verdekte staatsgreep. Als resultaat schorsten zowel de Unasur als de Mercosur Paraguay als lid. Een zware economische tegenslag voor het land.
Beschuldigingen troef
Horacio Cartes van de Colorado Partij is de gedoodverfde favoriet voor de komende verkiezingen. Hij is eigenaar van verschillende financiële bedrijven, veehouderijen en van de grootste tabaksplantage. Voorlopig leidt hij met een kleine voorsprong in de polls op tegenkandidaat Efraín Alegre. Cartes heeft evenwel een minder fraai verleden. Hij zat in de gevangenis omdat hij ervan beticht werd fondsen te verduisteren. Daarnaast beschuldigde Alegre hem ervan onder één hoedje te spelen met drugshandelaars. Niemand kon die beschuldigingen tot nu toe hard maken.
Cartes’ tegenstanders laten natuurlijk geen enkel moment ongemoeid om dat “crimineel” verleden door te steken. De liberale kandidaat Alegre heeft van bij het begin gezworen een vuile campagne tegen hem te ondernemen. ‘Hij vertegenwoordigt het Paraguay van de piraterij, smokkelhandel en maffia’, fulmineert hij. Volgens politiek analist van de krant La Nación, Enrique Vargas Peña ligt de nadruk van Alegres discours op de uiting van een serie twijfels over de integriteit van zijn tegenkandidaat.
Onlangs nog kwam Cartes in opspraak. Hij is eigenaar van de Bank Amambay, waarvan leden van de top een filiaal opgezet hebben in een belastingparadijs, zoals de documenten van het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalistiek hebben uitgewezen. Dat was niet de eerste keer dat de bank in opspraak kwam voor witwaspraktijken. De beschuldigingen werden nooit omgezet in veroordelingen.
De campagne van Cartes moet echter niet onderdoen voor die van zijn tegenkandidaat. Ook hij valt op regelmatige basis Alegre aan met beschuldigingen. Zelf zegt hij niets te maken te hebben met de drugshandel, maar ‘”er zijn bewijzen, concrete beschuldigingen van de Openbare Aanklager dat zijn tegenstander en zijn omgeving betrokken zouden zijn bij een corruptiezaak”.
Toch belooft Cartes een ommekeer te maken met zijn partij. Meerdere malen was hij kritisch over de frequentie waarmee zijn partij in corruptieschandalen was verwikkeld. In een recent interview zei hij: ‘ wie denkt dat dit model zich zal voortzetten, vergist zich. De burgers zijn het beu’. Cartes probeert zichzelf en zijn partij, die gedurende zes decennia een hegemonische positie had, positief voor te stellen. Hij verzond zelfs een nota naar Alegre met de vraag de politieke verschillen aan de kant te zetten en samen te werken.
Mercosur en Unasur
Zowel Mercosur (het economische handelsblok Uruguay, Paraguay, Brazilië en Argentinië) als Unasur (de Unie van Zuid-Amerikaanse landen) beschouwden de afzetting van Lugo in juni vorig jaar als een staatsgreep in een democratisch bestel. Gisteren bevestigde Salomón Lerner, Peruaan en momenteel vertegenwoordiger van Unasur, dat de inlijving van Paraguay zal afhangen van het volledige electorale proces. Hij bevestigde wel dat alle leden van Mercosur en Unasur Paraguay opnieuw willen als lid.
Gezien de polemiek van de verkiezingen, lanceerden verschillende partijen al een oproep om de uitslag van zondag te respecteren. Opmerkelijk zijn ook de vele waarnemers die in Paraguay neergestreken zijn om de validiteit van de verkiezingen te garanderen. Zowel de Europese Unie, uitgenodigd om de stembusgang te controleren, als de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OEA) stuurden waarnemers.
Werk voor de boeg
De nieuwe regering heeft heel wat werk voor de boeg. Het is van vitaal belang voor de Paraguayaanse economie dat de Mercosur hen terug in zijn kringen aanvaardt. Maar liefst 40 procent van de bevolking leeft er in armoede. Sociale conflicten overheersen het land. De uitdaging bestaat erin het land economische welvaart te brengen door onder andere de landbouw te ondersteunen.
Paraguay exporteert vooral soja en rundsvlees. Na een terugval in de productie van rundsvlees en landbouwproducten, voorspelt Paraguay’s Centrale Bank een economische groei van drie procent door een stijging in de sojaproductie en goede condities voor de veeteelt.
Cartes van de Colorado Partij belooft het werk van Franco, van de Liberale Partij, verder te zetten: een project in het voordeel van de industrie, de agroindustrie, en meer privéparticipatie in de staatszaken. De prioriteiten van Alegre liggen dan weer bij de verbetering van de veiligheid, het creëren van werk en stimulatie van de landbouw.