België boekt vooruitgang in strijd tegen mensenhandel

Darpa Graphics (Public domain CC0)

Een hittekaart van de wereldwijde mensenhandel

De strijd tegen de mensenhandel boekt vooruitgang. In 2017 vaardigden de Belgische rechtbanken 25 uitspraken uit tegen criminelen die een of meer slachtoffers, begeleid door PAG-ASA, hadden uitgebuit. Dat stelt deze organisatie vast in hun jaarrapport 2017 dat zopas verscheen naar aanleiding van de Werelddag tegen Mensenhandel.

PAG-ASA is een van de drie gespecialiseerde centra voor slachtoffers van mensenhandel in België. Sedert 1994 zijn zij betrokken bij de strijd tegen uitbuiting en mensenhandel. PAG-ASA biedt steun aan vrouwen die slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie, maar ook aan mannen die uitgebuit worden op bouwwerven of kinderen die gedwongen worden om criminele feiten te plegen. De organisatie helpt hen met huisvesting, noodhulp en begeleiding.

Van alle dossiers die betrekking hebben op economische uitbuiting, blijkt 28% betrekking te hebben slachtoffers van bouwwerven.

Gedwongen prostitutie is niet de enige vorm van uitbuiting. Het komt voor in verschillende sectoren: naast prostitutie ook in de horeca, bouw, huishoudelijk werk, seizoenswerk, manèges of bedelen. Eén van de gerechtelijke uitspraken van 2017 betreft de ‘Conrad Hotel’ affaire, dat nog dateert van 2008. Toen werden een twintigtal vrouwen als slaven uitgebuit door enkele prinsessen van de Verenigde Arabische Emiraten. Dit vond plaats in het Conrad Hotel in het centrum van Brussel. De nummer één van de risicosectoren vandaag is de bouwsector. Van alle dossiers die betrekking hebben op economische uitbuiting, blijkt 28% betrekking te hebben slachtoffers van bouwwerven.

Bij de 25 dossiers speelden de getuigenissen van de slachtoffers een belangrijke rol in het onderzoek. Voor hen vergt het veel moed om mee te werken en een klacht in te dienen. Voor sommige slachtoffers is de angst voor represailles te groot om te durven praten met de politie. Het milieu van de uitbuiter(s) bedreigt immers hun leven en hun families. Soms zijn ze bang om door België te worden uitgewezen. ‘Ik wilde niet naar de politie,’ zegt Joy*, een Nigeriaanse jonge vrouw die in de prostitutie werd uitgebuit. ‘Ik was te bang om teruggestuurd te worden naar Nigeria.’

Soms zijn de slachtoffers eenvoudigweg niet op de hoogte van het feit dat er een beschermingsprocedure bestaat of ze zijn zich niet bewust dat ze slachtoffer zijn van strafbare feiten. ‘In eerste instantie dacht ik niet dat ze me uitbuitten. Het idee raakte me een beetje, maar ik had de situatie aanvaard omdat ik dacht dat ik niets anders kon doen,’ zegt Trung*, een Vietnamese man die als minderjarige in een restaurant werd uitgebuit.

PAG-ASA ondersteunt hen ook om naar de politie te stappen. Sinds 1994 hebben ze meer dan 1700 nieuwe slachtoffers opgevangen. Elk jaar begeleiden ze een tweehonderdtal mensen op zoek naar een nieuwe start.

* Vanwege de privacybescherming zijn de voornamen van de slachtoffers fictief.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.