België komt eigen afspraken over hervestiging niet na

Nieuws

België komt eigen afspraken over hervestiging niet na

België komt eigen afspraken over hervestiging niet na
België komt eigen afspraken over hervestiging niet na

IPS

30 oktober 2017

België moet dringend een extra inspanning doen om vluchtelingen te hervestigen als het wil voldoen aan het Europese hervestigingsplan. Eén vluchteling per 208 inwoners is onvoldoende, stelt 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.

CAFOD Photo Library (CC BY-NC-ND 2.0)

CAFOD Photo Library (CC BY-NC-ND 2.0)​

België vangt vandaag één persoon per 208 inwoners op. In Turkije worden meer dan drie miljoen vluchtelingen opgevangen, of één op 25 inwoners. In Duitsland zijn er dat 669.500, dat is één op 113 mensen.

Volgens de gegevens van 11.11.11 staat Libanon derde in de rij met meer dan een miljoen vluchtelingen, wat neerkomt op één vluchteling per vijf inwoners.

Weinig ambitie

Net op het moment dat de Europese Unie vraagt om een grotere inspanning te doen, blijken de inspanningen die België doet om vluchtelingen te hervestigen, weinig ambitieus. Dat stellen 11.11.11, Caritas International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Oxfam Solidariteit in een onlangs gepubliceerd dossier.

Vorige maand maakte Europa duidelijk dat het de komende twee jaar 50.000 kwetsbare vluchtelingen naar de Unie wil halen. Dat is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van de 23.000 hervestigingen in Europa tussen 2015 en 2017. ‘Wereldwijd zijn er 1,2 miljoen mensen die nood hebben aan hervestiging. Daarvan neemt de EU dus 4 procent voor haar rekening’, zegt 11.11.11 in een verklaring.

Geen enkele Afrikaan

Hervestiging is het selecteren en overbrengen van vluchtelingen van een land waar zij bescherming hebben gezocht, naar een derde land. Het gaat om mensen die al formeel erkend zijn als vluchteling. De maatregel is bedoeld voor vluchtelingen die niet kunnen terugkeren naar hun land, maar die ook geen afdoende bescherming of lokale integratieperspectieven kunnen krijgen in het eerste land van opvang.

11.11.11: ‘Tot nu toe werd echter nog geen enkele vluchteling uit een Afrikaans land overgebracht’

De huidige regering engageerde zich voor 2015 en 2016 om een groep van 550 vluchtelingen uit conflictgebieden naar hier te laten komen. Uiteindelijk werden in 2015 slechts 276 mensen hervestigd, in 2016 waren het er 452. Dit jaar kondigde staatssecretaris Theo Francken aan dat België 450 Syriërs uit Libanon en Jordanië zou hervestigen. Daarnaast zouden nog eens 100 Congolese vluchtelingen vanuit Oeganda worden overgebracht. ‘Tot nu toe werd echter nog geen enkele vluchteling uit een Afrikaans land overgebracht’, zegt 11.11.11.

Gedeelde verantwoordelijkheid

‘De zwaarste last van de vluchtelingencrisis wordt door de armste landen gedragen’, concludeert de koepel. ‘De overgrote meerderheid (86 procent) van de mensen op de vlucht wordt namelijk opgevangen in de conflictlanden zelf of door hun buurlanden.’

Het is volgens 11.11.11 niet correct dat het land dat geografisch het dichtst bij ligt, de volle verantwoordelijkheid voor de opvang krijgt. Opvang en bescherming van vluchtelingen moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn, luidt het.