België toont blauw hart
Lieselot Vandierendonck
18 oktober 2010
Naar aanleiding van de Europese Anti-Mensenhandel Dag organiseert België, als voorzitter van de Europese Unie, op 18 en 19 oktober een conferentie over mensenhandel. Daar zullen verschillende betrokken partijen nagaan in welke mate het Europees mensenhandel-beleid aangepast kan worden. België schaart zich bovendien ook achter de Blauwe Hart- Campagne van de Verenigde Naties.
Met het oog op een doeltreffende bestrijding van mensenhandel definieerde het Stockholm Programma in 2009 drie basisconcepten: preventie, vervolging en bescherming (de drie P’s: prevention, prosecution en protection).
Omdat mensenhandel zich echter verder uitstrekt dan de landsgrenzen van de lidstaten, wil de Europese Unie ook meer samenwerking met derde niet-EU landen. Op de Anti-Mensenhandel Conferentie gaat de aandacht daarom niet alleen uit naar de drie P’s van het Stockholm Programma. Een vierde P, namelijk partnerschip met derde landen, zal eveneens behandeld worden.
‘Moderne vorm van slavernij’
Cecilia Malmström, Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken verklaart op de Anti-Mensenhandel Dag dat mensenhandel , in de vorm van seksuele of economische uitbuiting, een ernstige misdaad is. ‘Mensenhandel is in feite een moderne vorm van slavernij.’
Bovendien benadrukt ze dat de EU er alles moet aan doen om deze praktijk te bestrijden. Daarvoor verwees ze naar het voorstel dat de Europese Commissie in maart lanceerde. Dat voorstel behandelde naast een mensenhandel-wetgeving ook de ondersteuning van slachtoffers.
Ondanks de inspanningen die geleverd worden, blijft mensenhandel moeilijk te bestrijden. Het geringe succes van de Europese richtlijn 2004/81/EC illustreert dit. Die richtlijn stelt dat als een slachtoffer van mensenhandel meewerkt met de overheid een verblijfsvergunning kan krijgen in dat land. Een recentelijk rapport toonde echter aan dat slechts twintig van de meer dan duizend slachtoffers beroep doen op die richtlijn.
Op de conferentie hoopt men, samen met de betrokken partijen, de tekortkomingen in het huidige beleid te adresseren en nieuwe initiatieven uit te tekenen. Zo zou richtlijn 2004/81/EC uitgebreid kunnen worden zodat de voorwaarde van de verblijfsvergunning breder is dan enkel de samenwerking met de overheid.
De Blauwe Hart- campagne
Niet alleen in Europa, maar ook in de rest van de wereld wordt aandacht geschonken aan mensenhandel. Het VN-bureau inzake drugs en misdaad (UNOCD) zette een wereldwijde campagne op poten om de gewaarwording rond mensenhandel en rond de impact ervan op de maatschappij te doen toenemen. Bovendien wil de VN meer betrokkenheid en meer solidariteit verkrijgen.
Net zoals de Red Ribbon het internationale teken voor HIV/aids is, wil men het Blauwe Hart introduceren als symbool voor de mensenhandel. ‘Het Blauwe Hart stelt het verdriet voor van al wie slachtoffer werd van mensenhandel en weerspiegelt de koelbloedigheid van de daders’, bericht UNOCD.
De Belgische overheid en de ministers die deelnemen aan de conferentie laten weten de VN-campagne te steunen en roepen iedereen op om de Blauwe Hart-pin te dragen in het kader van dat evenement.