Bij het Federaal parket ‘lopen of hebben tientallen dossiers gelopen van ernstige intrusies’. Dat bevestigt federaal procureur Frédéric Van Leeuw aan MO*. De cyberincidenten die het gerecht onderzoekt, waren gericht op de informaticasystemen van bedrijven, overheidsinstellingen, burgers, ambtenaren en politici.
‘De intrusies zijn vermoedelijk te linken aan verscheidene overheden: de VS, Rusland, China…’, zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw.
Of het gerecht erin zal slagen om de daders van zogenaamde advanced persistent threats –de ergste vorm van cyberaanvallen– ook voor de rechtbank te brengen, is nog maar de vraag.
Volgens veiligheidsspecialisten is het immers erg moeilijk om de precieze bron van een hacking of cyberaanval te achterhalen. En zelfs als in het geval van state sponsored aanvallen het land in kwestie gekend is, bestaat de uitdaging erin om de individuele daders te ontmaskeren en op het beklaagdenbankje te brengen.
Terrorisme slokt mankracht op
Het Federaal parket heeft twee magistraten in dienst gespecialiseerd in onderzoeken naar cybercriminaliteit. Van Leeuw: ‘Maar door de aanzienlijk stijgende werkdruk, die vooral te wijten is aan de problematiek van het terrorisme, doet één van die magistraten alleen cyber tussen alle andere zaken door. De andere heeft tot op heden quasi voltijds op terro gewerkt. Mogelijks wijzigt dit in de toekomst, maar dit zal mee afhangen van de al dan niet versterking met extra krachten. Dus op dit ogenblik is een halve FTE (voltijdse equivalent) dichter bij de waarheid dan twee voltijdsen.’
De Belgische inlichtingendiensten worden door het Federaal parket ingeschakeld als technisch experts. Van Leeuw: ‘In vele gevallen wordt samengewerkt met de militaire inlichtingendienst en de Staatsveiligheid, om de eenvoudige reden dat we afzonderlijk onvoldoende kritieke massa hebben in capaciteit en expertise om zulke dossiers aan te kunnen.’
Van Belgacom tot Quisquater
Vorige week opende het Federaal parket een onderzoek naar het vermeende aftappen van Belgische internetverbindingen door de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND), zo berichtte De Tijd. Ook de hacking van Belgacom, Buitenlandse Zaken en hoogleraar databeveiliging Jean-Jacques Quisquater worden door het Federaal parket onderzocht.
Over de andere ‘tientallen dossiers’ rond cybercriminaliteit wil Van Leeuw niet in detail treden.
Volgens kolonel Pieter De Vliegher, de nummer twee van de militaire inlichtingendienst, gaan de zaken die zijn dienst in opdracht van het Federaal parket onderzoekt meestal over spionage. De Vliegher: ‘Het gaat altijd over malware die spionage-gerelateerd is. Slachtoffers zijn trouwens niet happig om dit publiek te maken –zeker in de private sector niet.’