Belgische touroperatoren reageren op aanslag in Istanboel
Anneleen Winten en Ellen Vervoort
29 juni 2016
‘Turkije all-inclusive voor maar 499 euro per persoon, 5 sterren-hotel’, een aantrekkelijke aanbieding op de Neckermannwebsite. Maar willen Belgische vakantiegangers nog wel naar Turkije na zes aanslagen in zes maanden?
Bij touroperator Jetair valt te horen dat het aantal annuleringen naar Turkije dit jaar niet hoger ligt dan normaal, maar het aantal boekingen met die bestemming is wel sowieso lager uitgevallen dan voorheen. Volgens Hans Vanhaelemeesch is Istanboel trouwens niet echt een favoriete reisbestemming van Belgische klanten en is het te vroeg om in te schatten of de jongste aanslag veel effect zal ressorteren.
Top vijf-bestemming
Een gelijkaardig geluid is te horen bij de concurrentie. ‘Turkije blijft een top vijf-bestemming’, zegt Koen Vandenbosch, persverantwoordelijke van Neckermann. ‘De Turkse Rivièra ligt zo’n 500 à 800 kilometer van Istanboel. Onze toeristen merken hier quasi niets van. Ik weet dat er tot hiertoe één persoon heeft gebeld die vragen had over haar vlucht. Zij maakte deel uit van een vlucht van 180 personen. Dat schetst het plaatje wel, denk ik.’
Het aantal boekingen naar Turkije is sterk gedaald.
© Shanah De Boeck
‘Door de aanslagen kiezen Joker-reizigers vaker voor andere bestemmingen.’
Anderzijds is deze aanslag de zoveelste in rij en lijdt het toerisme hier al langer onder, weet Annick Holvoet van Joker. ‘Door de regelmatigheid van de aanslagen kiezen Joker-reizigers vaker voor andere bestemmingen. Latijns-Amerika is er zo een.’ Al blijven de Joker-formules onder leiding van een ervaren gids, ook in Turkije, nog altijd vertrouwen inboezemen. KrisKras plande dit jaar geen enkele Turkije-reis, in tegenstelling tot andere jaren, waarin city-trips en wandelreizen in West-Turkije werden georganiseerd. Ook voor 2017 staat er bij deze touroperator geen enkele op de planning.
Impact op wereldtoerisme
‘Dit jaar zijn de boekingen bij ons tot vijftig procent gedaald’, reageert Frank Bosteels van Connections. ‘De islamitische reisbestemmingen doen het op dit moment allemaal minder. Als men toch nog vertrekt, dan is dit in de eerste plaats om professionele of familiale redenen. Omdat men niet anders kan’.
Bij Koning Aap zit de schrik erin, alvast over de vliegmaatschappij Turkish Airlines, zegt Jan Middelhoek, algemeen directeur. ‘Er zijn nog geen annuleringen door de aanslagen, maar mensen zijn wel ongerust. Wij vliegen vaak met Turkish Airlines via Istanboel. Veel mensen willen nu graag met een andere maatschappij of rechtstreeks vliegen of hun overstap veranderen naar Dubai. Men associeert de luchthaven immers met de Turkse vliegtuigmaatschappij.’
Mogelijk is dit wel nog het belangrijkste gevolg van de recente aanslag. Alvast als we Vandenbosch van Neckermann mogen geloven. ‘De aanslagen hebben een impact op het wereldtoerisme: je moet niet vergeten dat Turkish Airlines een van de grootste vliegtuigmaatschappijen ter wereld is. Zij hebben overal bestemmingen en gebruiken Istanboel vaak als tussenstop.’
Vooral Turkish Airlines zal de gevolgen van de aanslag voelen. De Atatürk luchthaven is de thuisbasis van de maatschappij.
Eric Johnston (CC BY-NC-ND 2.0)
Alleen Marokko blijft overeind
‘Aanslagen zijn een beetje business as usual geworden.’
Ook wordt snel de veralgemening gemaakt als zouden alle moslimlanden gevaarlijk zijn, terwijl een reiziger in Londen of Brussel misschien evenveel risico loopt op de luchthaven. Een aantal touroperatoren geeft inderdaad aan dat de islamitische landen, op Marokko na, fors aan populariteit hebben ingeboet. Jan Middelhoek van Koning Aap: ‘De aanslag in Brussel heeft mensen veel ongeruster gemaakt dan terrorisme in pakweg Libanon. Het toerisme in het Midden-Oosten lijdt er wel heel erg onder, maar de toeristische sector in Noord-Europa en Azië, die als veilige regio’s worden gezien, groeit alleen maar’.
Frank Bosteels van Connections: ‘Ik vind het heel jammer om te zeggen, maar het is een beetje business as usual geworden. Niemand kijkt meer op van een aanslag, denk ik. Veel mensen zijn behalve ongerust ook onverschilliger geworden.’