Methode creëert nieuw beton om gebouwen te reconstrueren

Belgische VUB-prof gaat in Oekraïne oorlogspuin recycleren

© Oleksandr Ratushniak/ UNDP Ukraine/ Flickr (CC BY-ND 2.0)

Het Oekraïense bedrijf Sheldor wil de recyclagemethode inzetten om gebombardeerde wijken herop te bouwen.

Het puin dat zich in Oekraïne opstapelt door de oorlog is geen verloren grondstof. Experts materiaalkunde gaan het beton recycleren en daarmee nieuw, hoogwaardig beton fabriceren. Aan dat proces werkt ook een Belgische VUB-professor mee.

‘De CO2-winst die je met ons procedé kan maken is enorm en bovendien heb je er geen extra grondstoffen voor nodig die je uit de natuur moet halen.’

Het Oekraïense bedrijf Sheldor heeft chemisch ingenieur Hubert Rahier gevraagd om mee te helpen met de recyclage van beton dat vernield werd door het oorlogsgeweld. De professor Fysische Chemie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelde, samen met andere Belgische en Nederlandse partners, een methode om beton volledig te recycleren, inclusief een groot deel van het cement. Met die grondstoffen kan nadien opnieuw hoogwaardig structureel beton worden gemaakt.

‘Beton bestaat uit aggregaten zoals rivierkeien of grind, zand en een binder, die meestal cement is’, verduidelijkt Rahier. ‘Je kan al die onderdelen weer uit het beton halen: zand en grind komen los uit het beton als je het mechanisch vermaalt. De fijnere fractie met daarin het cement moet opgewerkt worden tot het opnieuw bruikbaar wordt als binder.’

Duurzaam recyclageproces

Voor al die verschillende stappen werkt Rahier samen met partners uit België en Nederland die elk hun expertise inzetten.

Het recyclageproces verloopt zo duurzaam mogelijk. Om cement bijvoorbeeld weer bruikbaar te maken en uit zijn chemische verbinding los te weken, wordt het cementpoeder in een speciaal daartoe ontworpen microgolfoven opgewarmd tot een temperatuur tussen 500 en 600 graden Celsius. ‘De oven werkt met elektriciteit die opgewekt wordt met zonnepanelen zodat het hele proces zonder extra koolstofuitstoot kan gebeuren’, legt Rahier uit.

De expertise van Rahier raakte recent bekend bij een Oekraïense bedrijfsleider die het proces nu wil inzetten om het beton van gebombardeerde wijken in Oekraïne te recycleren en het ter plekke wil gebruiken voor de wederopbouw.

‘Tegen het einde van het jaar zouden we operationeel moeten zijn’, zegt Rahier die nog benadrukt dat alle ingrediënten van het oude beton gerecycleerd zullen worden en het nieuwe beton dezelfde kwaliteit zal hebben, eventueel door wat binder of cement toe te voegen. ‘De CO2-winst die je met ons procedé kan maken is enorm en bovendien heb je er geen extra grondstoffen voor nodig die je uit de natuur moet halen’, aldus Rahier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.