Bengalese boeren stappen over op klimaatbestendige gewassen

Nieuws

Bengalese boeren stappen over op klimaatbestendige gewassen

Bengalese boeren stappen over op klimaatbestendige gewassen
Bengalese boeren stappen over op klimaatbestendige gewassen

Naimul Haq

05 januari 2012

Bengalese boeren stappen over op klimaatbestendige gewassen om het hoofd te kunnen bieden aan overstromingen, droogte en andere calamiteiten waar ze steeds vaker mee te maken krijgen.

De diversificatie, die gestimuleerd wordt door de overheid, levert al de eerste resultaten op voor de 145 miljoen inwoners van het dichtbevolkte land dat voornamelijk leeft van landbouw.

Mosammet Sabera Begum (38), een boerin in het dorp Purbadebu in het district Rangpur, ongeveer 370 kilometer van de hoofdstad Dhaka, verdiende afgelopen zomer 14.000 taka (138 euro) met haar rijstoogst.
 
“Ik heb paijam geplant, een soort rijst die snel groeit en die dertig dagen eerder dan de traditionele soorten geoogst kan worden. Het is superieure kwaliteit en de opbrengst is hoger”, zegt Sabera, die moeder is van twee tienerdochters.

De rijstsoort die Sabera gebruikt is vorig jaar ontwikkeld door het Banglagesh Institute of Nuclear Agriculture (BINA). Hij kan overstromingen, droogte en ziekten doorstaan en de opbrengst is hoger dan bij de reguliere varianten.

Zout water

“BINA Dhan-7 biedt de boeren veel voordelen”, zegt Abdus Salam, hoofdonderzoeker bij BINA. “Het grootste voordeel is dat de soort snel groeit, zelfs bij extreme droogte.” BINA Dhan-7 kan ook seizoensvoedseltekorten tegengaan en werk te creëren voor arbeiders die anders twee maanden langer hadden moeten wachten op de oogst van de traditionele rijstsoorten.

In het verre zuidwesten ligt rijst te drogen op de binnenplaats van de 43-jarige Nargis Ara en haar man, Mukul Miah. De rijst werd verbouwd op erg zoute grond. “We hadden niet verwacht zo’n goede opbrengst te krijgen van deze bodem”, zegt Nargis, eigenaar van de kleine graanschuur naast haar huis in het dorp Chaukani in het district Satkhira.

Nargis en haar man gebruiken een rijstsoort die ontwikkeld is door het Bangladesh Rice Research Institute (BRRI), BRRI-47. De soort is speciaal ontwikkeld om te kunnen overleven in een zoute omgeving.

Tarwe

Afgelopen zomer begonnen Raxmi Mayaboti (39) en haar man Kailash Sarker uit Birampur in het noordwesten van district Dinajpur met een nieuwe tarwesoort in Barind Tract, een woestijnachtig gebied van 8000 vierkante kilometer.

In de droge en in de zomer hete omgeving is het normaal gesproken praktisch onmogelijk om  gewassen te verbouwen. BARI Gom 25, een nieuwe tarwesoort van de Bangladesh Agricultural Research Council (BARC), kan die omstandigheden echter aan.

“De tarwe groeide probleemloos op de droge bodem”, zegt Mayaboti. “Anders dan de andere tarwesoorten heeft deze soort alleen in het begin water nodig. Als de planten gegroeid zijn, is er geen irrigatie meer nodig.”

Op de markt in Bangladesh zijn ook klimaatbestendige tomaten, zoete aardappelen, uien, peulvruchten, en suikerriet beschikbaar. De landbouwinstituten scoren echter het beste met granen. Inmiddels hebben ze zo’n 190 soorten granen en rijst ontwikkeld die droogte, zout en extreme temperaturen kunnen doorstaan.

Internationale samenwerking

Ondanks deze ontwikkelingen vinden experts dat Bangladesh beter moet samenwerken met internationale onderzoekers bij de aanpassing aan de klimaatverandering. “We hebben meer goede wetenschappers en de laatste techniek op het gebied van biotechnologie nodig. En bovenal is internationale samenwerking van belang”, zegt Wais Kabir, voorzitter van BARC.

De angst voor de teloorgang van de landbouw is begrijpelijk: het Bengalese minister van Landbouw schat dat elk jaar ongeveer 80.000 hectare geschikte landbouwgrond verloren gaat aan natuurrampen, overstromingen, verzilting en langdurige droogte.