Benoeming Unctad-baas "niet transparant"
Thalif Deen
29 maart 2013
De VN-handelsorganisatie Unctad krijgt een nieuwe secretaris-generaal. VN-baas Ban Ki-moon duidt die persoonlijk aan. De procedure is niet transparant, zeggen critici.
Volgens een lange traditie van geografische rotatie moet de volgende baas van de VN-conferentie inzake Handel en Ontwikkeling (Unctad) een Afrikaan worden. Minstens vier Afrikanen zijn koortsachtig aan het lobbyen, onder hen de voormalige Zambiaanse minister van Handel.
Maar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hanteert een weinig transparante selectieprocedure. Hij weigert zelfs een shortlist van kandidaten bekend te maken. Bij andere topbenoemingen in de VN doet hij dat ook niet. De keuze van Ban zal automatisch onderschreven worden door de 193-koppige Algemene Vergadering. Die heeft nog nooit een benoeming door een secretaris-generaal verworpen.
Nood aan hoorzitting
“Er is nood aan een openbare hoorzitting met de beste kandidaten voordat de secretaris zijn keuze maakt”, zegt Richard Jolly, voormalig onderdirecteur van het VN-kinderfonds Unicef.
Gezien het belang van de functie zouden prominente economen het interview moeten afnemen, zegt hij, bijvoorbeeld Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, of Jose Antonio Ocampo, voormalig minister van Financiën van Colombia en voormalig VN-vice-secretaris-generaal voor economische en sociale zaken.
Voor de Nederlander Jan Pronk, voormalig Unctad-topman, moet de nieuwe secretaris-generaal voldoende gewicht hebben in discussies met leiders van andere internationale organisaties, want die hebben, in tegenstelling tot de Unctad-baas, wel beslissingsmacht.
Open brief
Een groep van bijna 150 academici, voormalige VN-toplieden, diplomaten en beleidsmakers – onder hen ook Jolly en Pronk – heeft Ban in een open brief opgeroepen “een intellectueel uitmuntende persoonlijkheid” te kiezen aan het hoofd van de Unctad. Zeker in deze economisch onzekere tijden is de keuze van cruciaal belang, zegt de groep.
Yilmaz Akyuz, voormalig directeur en hoofdeconoom bij de Unctad en nu werkzaam bij het South Centre in Genève, betreurt dat er geen transparantie is bij VN-topbenoemingen. Hij maakt de vergelijking met de Internationale Arbeidsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie, waar de kandidaten wel bekend zijn, geïnterviewd worden en op een shortlist terechtkomen.
John Burley, voormalig Unctad-directeur en coördinator van de open brief, zegt dat er geen officiële reactie is gekomen op de oproep.
De huidige Unctad-baas, Supachai Panitchpakdi uit Thailand, beëindigt zijn mandaat in augustus.